ßßß
Składniki:1 kurczak500 g wątróbki drobiowej500 g podgarla4 jajka1 marchewka2 małe bułki1 selersól, pieprzmajeranekKurczaka podzielić na kawałki. Ugotować go w wodzie razem z podgarlem i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i wyciśniętą bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżek wazowych wody z gotowania mięsa. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.Smacznego:)