Wykonanie
Uwielbiam domowe pasztety. Sklepowych w ogóle nie kupuję bo nigdy nie mam pewności co tak naprawdę się w nich znajduje natomiast domowe, choćby niezbyt dietetyczne, robię dość często. Dzisiaj zapraszam na wersję drobiową. Do przygotowania tego pasztetu wykorzystałam
kurczaka średniej wielkości a jakoś wyszło mi go tak sporo, że masa nie zmieściła się do tradycyjnej formy
pasztetowej i dodatkowo upiekłam dwie kokilki.
Składniki:1
kurczak500 g
wątróbki drobiowej500 g podgarla4
jajka1
marchewka2 małe
bułki1
selersól,
pieprzmajeranekKurczaka podzielić na kawałki. Ugotować go w wodzie razem z podgarlem i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu,
wody nie wylewać).
Wątróbkę sparzyć gorącą
wodą. Ostudzone
mięso przepuścić przez maszynkę trzy
razy. Ostatnim razem przepuścić również
wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania
mięsa i wyciśniętą
bułkę. Masę dosmakować
solą (ok. 1 łyżka),
pieprzem i
majerankiem, dodać
jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżek wazowych
wody z gotowania
mięsa. Formę
pasztetową wysmarować
masłem i wysypać
kaszą manną. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać
kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.Smacznego:)