ßßß
ŹródłoZaczyn:375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej450g mąki żytniej razowej15 g soli330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać - ok 5 min.Przygotowanie ciasta:Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówek wysmarowanych olejem (można wysypać mąką razową lub płatkami itp). Ciasto posmarować olejem (ręką) i przykryć szczelnie folią i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min.Piekarnik nagrzać do 260*C .Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C. Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Kroić następnego dnia.Smacznego:)