Wykonanie
Ten
chleb chodził za mną już jakiś czas. Przede wszystkim zainteresowała mnie nazwa, gdy widziałam go na kilku blogach. Najpierw zobaczyłam to cudo u Joli,
potem u Kasi, u której możecie przeczytać też ciekawą historię tego przepisu. A Tereska zaproponowała go w aktualnej 113 edycji Weekendowej Piekarni .Z kolei do naszej polskiej blogosfery "sprowadził" i zaadoptował ten przepis Gucio publikując go po raz pierwszy na forum cincin . Zachęcam gorąco do lektury całego
wątku, zawiera bardzo przydatne do wypieku wskazówki :)Postanowiłam że w końcu upiekę ten chlebek, bo skoro tak wiele osób pisze o nim tyle dobrych słów to z pewnością wiele
tracę, jeśli
będę dłużej zwlekać :)Upiekłam.I oto on 100% żytni razowiec, który z pewnością posmakuje wszystkim amatorom ciemnego,
razowego pieczywa.
Składniki:375 g zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 h wcześniej 100% hydracji450 g
mąki żytniej razowej15 g
soli330 ml bardzo ciepłej
wody (tak o temp. 40 st. C)W wodzie dokładnie rozpuszczamy
sól, następnie dodajemy zakwas i miksujemy tak by powstał jednorodny płyn bez grudek. Następnie dodajemy
mąkę i szybko, ale krótko wyrabiamy. Pozostawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30 st C. Ciasto w tym czasie nieznacznie urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.Po tym czasie ciasto przekładamy na mokry stół i mokrymi rękami formujemy bochenek. Przekładamy go do foremki ( u mnie 30x11 cm) nasmarowanej
olejem i wysypanej
żytnimi otrębami, wkładamy do
torebki foliowej i odstawiamy do wyrastania jeszcze na 30-35 minut (u mnie wyszło znacznie dłużej, gdzieś tak 2,5-3 godziny) w temp. 30 st C.Piekarnik nagrzewamy do 260 st. C, wkładamy naczynie żaroodporne z ok 1/2 szklanki
wody i po 2 minutach wkładamy
chleb. W temp. 260 st. C pieczemy
chleb przez 10-15 minut, a następnie temperaturę obniżamy do 200 st. C i dopiekamy jeszcze przez 40-45 minut.Po upieczeniu wyjmujemy
chleb z foremki i studzimy na kratce.Po ostygnięciu zawijamy w ściereczkę i torebkę foliową i...uwaga, teraz najtrudniejsze zadanie...kroimy dopiero następnego dnia ;)Smacznego ;)