Wykonanie
Piękny, ciężki, nieco rustykalny bochenek, który zachowuje świeżość przez kilka dni. Jest wykonany w 100% z
mąki żytniej razowej.
Pestki dyni dodają mu ciekawego smaku. Nie jest zbyt trudny w przygotowaniu - zamiast ciasta zakwaszonego można użyć zakwasu o hydracji 100%, oczywiście o ile odpowiednio wcześniej został odświeżony i nakarmiony.
Składniki:Ciasto zakwaszone:50g zakwasu żytniego125g letniej
wody125g
mąki żytniej razowejCiasto właściwe:300g ciasta zakwaszonego (można użyć odświeżonego i dokarmionego zakwasu 100% hydracji)360g
mąki żytniej razowej320g ciepłej
wody12g
soli100g pestek dyni (+ 20g na posypkę)Przygotowanie:Ciasto zakwaszone:Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie wymieszać 50g zakwasu z 75g
wody i 75g
mąki - odstawić na 8-12 h. Następnie dodać 50g
wody i 50g
mąki i odstawić na 3-5 h.Ciasto właściwe:Wymieszać dokładnie ciasto zakwaszone z
wodą i
solą. Następnie dodawać stopniowo
mąkę i
pestki dyni, wymieszać do połączenia składników. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (najlepiej na ciepły kaloryfer) przykryte ściereczką na 2-3 h. W tym czasie ciasto powinno nieco podrosnąć. Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki maczanej w ciepłej wodzie przełożyć do niej ciasto, przycisnąć lekko do dna, wygładzić z wierzchu, spryskać
wodą i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce (tu znów sprawdzi się kaloryfer) na 1-1,5 h. Przed włożeniem do piekarnika ponownie spryskać
wodą i posypać
pestkami dyni. Piec w temperaturze 230 stopni przez 40-60 minut z zaparowaniem bez termoobiegu (Po włożeniu
chleba do piekarnika prysnąć do środka parę
razy wodą ze spryskiwacza i zamknąć).
Chleb popukany od
spodu wyda głuchy dźwięk - to oznacza, że jest już gotowy. Po wyjęciu spryskać
wodą i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Panissimo / Bread & Companatico / Yeastspotting