Wykonanie
Żytni chleb radzieckiego żołnierza robiłam już kilka
razy. Głównie ze względu na
mąkę z jakiej jest robiony, ale też ze względu na smak i łatwość przygotowania. Tym razem do
chleba dodałam też
ziarna słonecznika, żeby było jeszcze zdrowiej. Muszę przyznać, że w domu są zwolennicy tego pomysłu, ale też i przeciwnicy. Jednak powtarzać
będę.
Składniki:375 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej430g
mąki żytniej razowej15 g
soli330 ml bardzo ciepłej
wody (ok. 40C)100 g
ziaren słonecznikaWykonanie:Zakwas wymieszać z
wodą i
solą bardzo dokładnie. Można użyć rózgi, do ubijania piany. Dodać
mąkę i szybko wyrobić ciasto hakiem do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Dodać
ziarna słonecznika i ponownie przez chwilę wyrabiać. Ciasto będzie dość gęste i wilgotne. Misę przykryć i odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza.Keksówkę o długości 30 cm wysmarować
olejem i wysypać
otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto urośnie tylko odrobinę.Piekarnik rozgrzać do 260 stopni. Piec przez około 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut. Po wyjęciu
chleb spryskać
wodą. Odstawić na kratkę do ostygnięcia. Najlepiej kroić następnego dnia.
Chleb długo zachowuje świeżość.