ßßß
ŹródłoSkładniki:8 białek1 i 1/2 szkl. cukru (może być trochę mniej)8 łyżeczek żelatynysok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki)odrobina aromatu śmietankowegoherbatniki do wyłożenia formyew. 50 ml soku malinowego lub 1 łyżeczka kakaoSpód formy (ok. 23 x 33 cm) wyłożyć herbatnikami. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez chwilę. W tym momencie masę można podzieliłam na pół i do jednej części dodałam 50 ml soku wiśniowego.. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Polać polewą czekoladową lub posypać kakao.Smacznego:)