Wykonanie
Przepis na to ciasto leżał rok, a że
makowe wypieki najlepiej smakują w okolicach Bożego Narodzenia to się wreszcie za nie wzięłam. Ciasto jest bardzo dobre,
wiórki kokosowe i
mak to bardzo udany duet. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam w tym przepisie jest dodanie
soku z cytryny do
mleka.
Mleko zakwaszone
sokiem z cytryny natychmiast się waży więc dodałam
sok cytrynowy do gotowego budyniu. Na święta doskonały przepis.

ŹródłoSkładniki na ciasto:150 g
maku100 g
wiórków kokosowych100 g drobnego
cukru100 g posiekanych
migdałów bez skórki50 g
migdałów mielonych8
białek4
żółtka (pozostałe 4
żółtka zużyjemy do kremu)Składniki na krem:2 opakowania budyniu
śmietankowego (po 50 g)375 ml
mleka200 ml
soku z cytryny80 g
cukru (lub więcej, zależnie od potrzeb, jeśli użyjemy budyniu bez
cukru 80 g to minimum)
cukier wanilinowy lub otarta
laska wanilii4
żółtka175 g - 200 g bardzo miękkiego
masłaDokładnie ubić
białka mikserem. Dodać
cukier, dalej ubijając. Następnie
żółtka. Na końcu resztę sypkich składników. Mieszać drewnianą łyżką. Upiec 2 placki na blaszce o wymiarach 26x30 (foremkę wykładamy pergaminem). Można więc od razu na samym początku podzielić składniki na połowę i przygotować ciasto na dwa
razy lub też przygotować ciasto na raz i dopiero wtedy podzielić masę. Piec placki przez 20 minut w 170 stopniach bez nawiewu. Przełożyć na pergamin do przestudzenia.Odlać pół szklanki
mleka. Resztę zagotować. W szklance rozpuścić proszek budyniowy z obu opakowań,
cukier,
cukier wanilinowy. Kiedy
mleko się zagotuje wlać do niego zawartość szklanki, mieszając, by nie powstały grudki. Ugotować gęsty
budyń, uważając, by go nie przypalić. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać
żółtka. Wystudzić pod przykryciem. Kiedy wystygnie dodać porcjami miękkie
masło ubijając mikserem.Przełożyć krem na pierwsze ciasto, rozsmarować dokładnie. Przykryć drugim. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by się przegryzło. Podawać posypane
cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z
białej czekolady.Smacznego:)