ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka w sosie chrzanowym

Polędwiczka w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Zaplanowaliście już obiad na święta? Jeśli nie to polecam sztukę mięsa w sosie chrzanowym. Tą sztuką będzie u mnie jak zwykle polędwiczka wieprzowa. Sos chrzanowy doskonale pasuje do klimatu świąt wielkanocnych i do tego mięsa także. Bardzo polecam bo jestem pewna że jest to obiad idealny na świąteczny stół.
Źródło: Stary zeszyt
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe tzw. słodkie
sól, pieprz
4 szklanki bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
3 łyżki chrzanu
Oczyszczone polędwiczki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać bulionem, dodać trochę soli i pieprzu i dusić ok. 40-50 min. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać mleko oraz bulion pozostały z duszenia i energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki zagotować. Dodać chrzan, sól i pieprz i gotować, aż sos będzie gęsty. Podawać z miękką polędwiczką pokrojoną w plasterki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/03/Poledwiczka-w-sosie-chrzanowym.html