Wykonanie
Zaplanowaliście już obiad na święta? Jeśli nie to polecam
sztukę mięsa w
sosie chrzanowym. Tą sztuką będzie u mnie jak zwykle polędwiczka wieprzowa.
Sos chrzanowy doskonale pasuje do klimatu świąt wielkanocnych i do tego
mięsa także. Bardzo polecam bo jestem pewna że jest to obiad idealny na świąteczny stół.
Źródło: Stary zeszytSkładniki:2
polędwiczki wieprzowe tzw. słodkie
sól,
pieprz4 szklanki
bulionu2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiszklanka
mleka3 łyżki
chrzanuOczyszczone
polędwiczki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać
bulionem, dodać trochę
soli i
pieprzu i dusić ok. 40-50 min. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzać
masło, dodać
mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać
mleko oraz
bulion pozostały z duszenia i energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki zagotować. Dodać
chrzan,
sól i
pieprz i gotować, aż sos będzie gęsty. Podawać z miękką polędwiczką pokrojoną w plasterki.Smacznego:)