ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto z czereśniami

Migdałowe ciasto z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Chyba najwyższa pora powrócić do blogowania. Ciężko zebrać siły, zwłaszcza po tak relaksującym pobycie w nadmorskim ośrodku, gdzie serwowali pyszne jedzenie a jedynym naszym zajęciem były spacery nad morze i leżenie na piasku. Jeszcze jakiś czas temu nie sądziłam, że taki wypoczynek sprawi mi przyjemność bo zawsze wypoczywałam aktywnie jednak widać gusta zmieniają się z wiekiem.
Przed wyjazdem żałowałam, że nie udało mi się zrobić ciasta z czereśniami jednak kiedy wróciłam okazało się, że wciąż jeszcze są, piękne i dorodne. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne, ucierane ciasto z czereśniami i migdałową nutą.
Składniki:
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru (dałam trochę mniej)
4 jajka
250 g mąki
2 szklanki wydrążonych czereśni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
płatki migdałowe
kieliszek likieru migdałowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem . Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz likier migdałowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć czereśnie, skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 60 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/07/Migdalowe-ciasto-z-czeresniami.html