Wykonanie
Chyba najwyższa
pora powrócić do blogowania. Ciężko zebrać siły, zwłaszcza po tak relaksującym
pobycie w nadmorskim ośrodku, gdzie serwowali pyszne jedzenie a jedynym naszym zajęciem były spacery nad morze i leżenie na piasku. Jeszcze jakiś czas temu nie sądziłam, że taki wypoczynek sprawi mi przyjemność bo zawsze wypoczywałam aktywnie jednak widać gusta zmieniają się z
wiekiem.Przed wyjazdem żałowałam, że nie udało mi się zrobić ciasta z
czereśniami jednak kiedy wróciłam okazało się, że wciąż jeszcze są, piękne i dorodne. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne, ucierane ciasto z
czereśniami i
migdałową nutą.

Składniki:200 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru (dałam trochę mniej)4
jajka250 g
mąki2 szklanki wydrążonych
czereśni1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypania
płatki migdałowekieliszek
likieru migdałowegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować
masłem . Ucierać
masło z
cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym
jajku. Następnie dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
likier migdałowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć
czereśnie, skórką do dołu. Wierzch posypać
płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 60 minut.Smacznego:)