Wykonanie
Od dawna myślałam o kurkach, ale nie tych z supermarketu a świeżutkich, prosto z lasu. Swoją zachciankę zrealizowałam w niedzielę. Lasów w mojej okolicy nie brakuje ale pogoda chyba nie jest zbyt sprzyjająca bo za dużo ich nie przywiozłam. Jednak na dwa obiady się uzbierało. Mając niewielką ilość
kurek długo zastanawiałam się co by tu z nich przyrządzić. Przepisów oczywiście mnóstwo a ja na pierwszy raz zdecydowałam się na
makaron w sosie
śmietanowym. W przepisie były kokardki, ja wolałam inny i wybrałam tagiatelle. Pomysł pochodzi ze starego numeru Mojego Gotowania.
Składniki:30 dag
makaronu50 dag
kurek1 duża
cebulapół szklanki
śmietanypół szklanki
białego winaszklanka
bulionusól,
pieprznatka pietruszkMakaron ugotować al dente.
Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym
maśle podsmażyć
cebulę, dodać oczyszczone
grzyby, chwilę dusić. Podlać
bulionem i
winem i dusić aż
grzyby będa miękkie. Wlać
śmietanę. Doprawić
solą i
pieprzem. Do sosu włożyć ugotowany
makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorący, posypany
natką pietruszki.Smacznego:)