ßßß
Składniki400g polędwiczka wieprzowa250g kurekCebula200g śmietany 12%80ml białego winaPęczek natkiOliwaSól, pieprzPrzygotowanieDokładnie oczyść kurki z ziemi i piasku (idealnie byłoby zrobić to na sucho pędzelkiem, ale jeśli brak Ci cierpliwości najszybciej będzie zrobić im prysznic).Jeśli trzeba, wykrój polędwiczce błony, przekrój wzdłuż, a następnie w poprzek na cztery części (tak, by uzyskać osiem smakowitych kawałków).Cebulę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę, posól i podsmażaj, aż się zeszkli.Dodaj kurki i duś wszystko mieszając od czasu do czasu.Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż polędwiczki – po minucie z każdej strony.Przełóż polędwiczki na patelnię z kurkami, wlej wino.Kiedy wino odparuje, dodaj śmietanę i natkę, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.Przełóż polędwiczki wraz z grzybami do naczynia żaroodpornego, przykryj (pokrywką lub folią aluminiową) i wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut.Smacznego!Zobacz także:Kurki z makaronemKurki w śmietanieWspaniałe szaszłyki wieprzowe