Wykonanie
Przepisów na
wafle jest bardzo dużo ale z
mlekiem skondensowanym robiłam po raz pierwszy. Przepis pochodzi od Usagi i jest idealny bo szybki i smaczny. Może dla mnie odrobinę za słodki bo trochę odzwyczaiłam się od
cukru, ale wtedy można przełożyć kwaśnym
dżemem i będzie ok.

Składniki:5 kwadratowych
wafli1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego100 g
gorzkiej czekolady50 g
masła1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1-2 łyżki
rumu lub
brandyMasło,
kawę i
czekoladę rozpuścić w garnuszku z grubym dnem. Dodać
mleko z puszki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut cały czas mieszając. Masa zgęstnieje i gdy zacznie przypominać rzadki
budyń należy zdjąć ją z ognia. Dodać
rum lub
brandy i dokładnie wymieszać. Uwaga, masa jest bardzo gorąca. Karmelową masę przestudzić - może być nieco ciepła, ale nie może być gorąca. Na cztery
wafle wyłożyć po dwie-trzy czubate łyżki masy i rozsmarować pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Nałożyć
wafle na siebie, przykryć ostatnim i dokładnie docisnąć. Przykryć folią i odłożyć na około 1 godzinę obciążone ciężką książką kucharską lub garnkiem z
wodą. Gdy masa zastygnie pokroić
wafle na kwadraty. Można trzymać w lodówce, wtedy wafelek wyraźnie zmięknie.Smacznego:)