Wykonanie
Dziś na śniadanko coś pysznego, słodkiego z dużą dawką pozytywnej energiiBo przecież wiadomo, że ludzki organizm po zjedzeniu
czekolady wytwarza endorfiny – hormony szczęścia, które poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie wszelkich przyjemności. Bogate w witaminę E i witaminy z grupy B
ziarna słonecznika również pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.Tak więc wszystkich, którzy chcą sobie zjeść pyszne śniadanko i poprawić nastrój zapraszam na pastę
słonecznikową z
czekoladą.
Składniki:
ziarna słonecznika – 250 g,
czekolada gorzka – 100 g,
cukier – 2 łyżki,
mleko – 3 łyżki,
masło – 50 g,
rum – 1 łyżeczka.Przygotowanie:
Ziarna słonecznika prażyć przez kilka minut na suchej patelni a następnie zmiksować. W rondelku umieścić
masło cukier i
mleko i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać połamana na małe kawałki
czekoladę. Delikatnie ogrzewać mieszając, żeby
czekolada się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami na jednolita masę. Jeszcze ciepły ale nie gorący płyn
czekoladowy wlać do
ziaren słonecznika i miksować dalej aż do uzyskania pożądanej konsystencji.W trakcie miksowania dolać dla aromatu odrobinę
rumu. Moi domownicy woleli, aby
słonecznik był wyczuwalny, więc pozostawiłam grubsze kawałki. Smacznego.