ßßß
Składniki:ziarna słonecznika – 250 g,czekolada gorzka – 100 g,cukier – 2 łyżki,mleko – 3 łyżki,masło – 50 g,rum – 1 łyżeczka.Przygotowanie:Ziarna słonecznika prażyć przez kilka minut na suchej patelni a następnie zmiksować. W rondelku umieścić masło cukier i mleko i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać połamana na małe kawałki czekoladę. Delikatnie ogrzewać mieszając, żeby czekolada się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami na jednolita masę. Jeszcze ciepły ale nie gorący płyn czekoladowy wlać do ziaren słonecznika i miksować dalej aż do uzyskania pożądanej konsystencji.W trakcie miksowania dolać dla aromatu odrobinę rumu. Moi domownicy woleli, aby słonecznik był wyczuwalny, więc pozostawiłam grubsze kawałki. Smacznego.