Wykonanie
Wczoraj
pisałam, że niektóre przepisy muszą odczekać swoje aż doczekają się realizacji natomiast są też takie które muszę zrobić od razu. Nie znaczy to, że te co czekają są gorsze ale dużo zależy od okoliczności. Niedawno na blogu Dwie chochelki zachwyciłam się
ciastkami pomarańczowymi z
czekoladą a że akurat potrzebowałam czegoś takiego więc wybór padł na nie.
Ciastka okazały się pyszne, kruche, i wspaniale maślane. Kawałki
czekolady idealnie tutaj pasują, moje były nawet całkiem spore, a
skórka pomarańczowa nadaje tak cudownego aromatu, że nie można było się od nich oderwać. Nie lukrowałam ich ani niczym nie sypałam bo jak dla mnie były wystarczająco słodkie. A i tak nie wiem czy bym zdążyła bo zniknęły błyskawicznie:)

Składniki:250 g
mąki150 g
masła100 g
cukru pudruszczypta
soli2
surowe żółtkaskórka otarta z dorodnej
pomarańczy50 g
gorzkiej czekolady2-3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puch. Dodać
żółtka i nadal ucierać. Następnie dodać kawałki posiekanej
czekolady, starta skórkę z
pomarańczy oraz pokrojoną kandyzowaną skórkę
pomarańczy. Dosypać przesiana
mąkę i zagnieść ciasto. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut nastepnie wyjąć, rozwałkować i wyciąć foremką
ciastka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na rumiano (ok. 15 minut w 180 ˚C).Smacznego:)