Wykonanie
Pyszne malutkie kruche gwiazdki intensywnie
pomarańczowe. Co tu dużo pisać o takich ciasteczkach. Każdy z nas lubi takie małe słodkie cosie.Ciasto jest bardzo elastyczne dzięki dodatkowi
śmietany kremówki. Świetnie się zagniata i bardzo dobrze wałkuje.Z podanych proporcji wychodzi ok 120
ciasteczek
400 gr
mąkiszczypta
soli200 g zimnego
masła200 g
cukru pudru2
pomarańcze3 łyki
śmietany 30%Masło kroimy na małą kosteczkę dodajemy do przesianej
maki z
solą. Siekamy nożem do powstania grudek. Dodajemy skórkę otartą z
pomarańczy 4 łyżki
soku pomarańczowego i
śmietankę. szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy folią i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyjmiemy ciasto ) nie całe naraz) i rozwałkowujemy na lekko oprószonej
mąka stolnicy. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze do pieczenia w 175 st ok 16 minut.