Wykonanie

Przepis na te choinki chciałam wypróbować już zeszłej zimy, ale zawsze było coś innego do zrobienia (czytaj : do upieczenia ;) ). Tym razem jednak, stwierdziłam, że może
pora spróbować? I oczywiście od razu po spróbowaniu ich pożałowałam, że tak długo zwlekałam ze zrobieniem ich! Spodobają się przede wszystkim wielbicielom
czekoladowo-
pomarańczowych smaków oraz kruchych
ciasteczek. Bo
ciasteczka te są kruche. Bardzo kruche ;) Jeśli więc takowe lubicie, zapraszam do
czekoladowo-
pomarańczowego ‘lasu’ :)

150 g
masła100 g
cukruszczypta
soli2
żółtkaotarta skórka z 1
pomarańczy50 g
gorzkiej czekolady25 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej250 g
mąkipolewa czekoladowa lub
lukier do dekoracji
Masło utrzeć w misie, dodać
cukier,
sól i
żółtka i ucierać do białości. Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną
czekoladę i kandyzowaną
skórkę pomarańczową oraz
mąkę (ja dodaję ją partiami) i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 10 minut (ja zostawiłam na dłużej).Piekarnik nagrzać do 180°.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym
mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami ;) Ułożyć
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 11 minut. Wystudzić na kratce.Gdy
ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować.Smacznego!Przepis pochodzi z książki ‘Noël et ses friandises’ Betty Bossi(Anoushko, pamiętam, że to nie do końca dla Ciebie ;) )Przepis ten bierze udział w Festiwalu pierniczkow