Wykonanie
Przepis na ten
dżem znalazłam u Majanki a ona wcześniej podpatrzyła go u Komarki . Jeśli chcecie urozmaicić sobie zwykłe naleśniki, gofry, czy nawet kanapkę z
bagietką to polecam. Ten
dżem jest po prostu wspaniały a robi się go 10 minut.

Składniki:2 bardzo dojrzałe
banany1/2 szklanki
cukru50 g
czekolady deserowej (u mnie gorzka)1 łyżka
soku z cytryny lub
pomarańczy1/2 łyżeczki
kardamonuBanany pokroić w kawałki i wraz z
sokiem,
cukrem i
kardamonem podgrzać w rondelku i dusić około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki
czekoladę. Mieszać, aż
czekolada rozpuści się, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem (rozgniotłam widelcem). Przełożyć do słoika lub innego naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do
trzech tygodni.Smacznego:)