Wykonanie
Zastanawiam się,
czemu, ktoś nadał tak obrzydliwą nazwę tak pysznej zupie. Bardzo lubię flaki, zrobione w domu, z dużą ilości
mięsa ale i jarzyn. Kiedyś lubiłam zapalane dzisiaj wolę czyste, są dużo lżejsze. Przepis na flaki zgłaszam do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.
Składniki:ok. 1 kg obgotowanych flaków mrożonych lub świeżych (gotowychok. 0,5 kg
wołowiny bez kości2 udka1
marchew,
pietruszka, mały
seler pokrojone w słupki
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
majeranekMięso wołowe i drobiowe ugotować w lekko osolonej wodzie (z zielem,
pieprzem i
liściem laurowym) do miękkości. Po czym wyjąć i pokroić w słupki wzdłuż włókien. Flaki obgotować oddzielnie i dodać je do
wywaru. Na koniec dodać pokrojoną, ugotowaną
wołowinę, udka i jarzyny. Potrzymać na ogniu jeszcze jakiś czas, uważając by jarzyny się nie rozgotowały. Posypać
majerankiem. Wymieszać. Podawać gorące ze świeżym
pieczywem, najlepiej smakują z
bagietką.Smacznego:)