ßßß Cookit - przepis na Racuchy z ricotty

Racuchy z ricotty

nazwa

Wykonanie

Chociaż to przepis Nigelli to nie spodziewałam się po tych racuchach zbyt wiele. Myślałam, że są takie proste i zwyczajne. I zrobiłam je raczej dlatego, żeby wykorzystać leżącą w lodówce ricottę. Ale smak tych placków zaskoczył mnie całkowicie. Nigella mówi, że są one lekko cytrynowe. Dla mnie sa rewelacyjnie aksamitne. Pyszne na ciepło ale również na zimno. Z owocami to po prostu raj na ziemi i to w środku zimy.
Składniki:
250 g serka ricotta
125 ml mleka 2%
2 duże jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
dowolne owoce
Oddzielić żółtka od białek. Dokładnie zmieszać w misce ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszać, aby powstała gładkie ciasto. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie. Smażyć na złocisty kolor z obydwóch stron. Podawać z syropem klonowym lub dowolnymi owocami.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/01/Racuchy-z-ricotty.html