Czasami, kiedy znudzą mi się dania z ziemniakami, makaronem i ryżem, szukam pomysłu na kaszę. Ogólnie nie przepadam za kaszą gryczaną, ale ten przepis poleciła mi koleżanka. Obie mamy tę sama książkę, próbujemy różne przepisy a potem wymieniamy sie opiniamii. Zapiekana kasza z grzybami okazała sie tak dobra jak mówiła Dorota, więc od tamtej pory często gości na naszym stole. Od siebie dodałam kawałek mięsa a grzyby leśne zamieniłam na pieczarki. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz i Romy Chojnackiej 365 obiadów na polskim stole.Składniki:kasza gryczana (około szklanki)2 cebule30 dag mięsa wieprzowego20 dag grzybów leśnychjajkopół szklanki śmietanypieprz, sólodrobina startego żółtego seraUgotować kaszę. Na osobnej patelni podsmażyc cebulę, mięso i później grzyby. Doprawić do smaku.W naczyniu żarodopornym ułożyć kaszę, następnie mięso i grzyby. Wyrównać powierzchnię i zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i żółtym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać dopóki wierzch sie nie zrumieni.Smacznego:)