Wykonanie

Wiosna... Nie chce nam się siedzieć w domu! Wyruszamy na dłuuugie spacery. Karmimy
kaczki. Budujemy
zamki z piasku. Przyglądamy się otwierającym się i zamykającym garażom. A gdy przychodzi
pora obiadu robimy coś na szybko... Coś dla całej rodziny. A co lubią duzi i mali? FRYTKI! Takie "na zdrowo" - z piekarnika. Pachnące
ziołami. Serwowane z pieczonym
łososiem na przykład.Składniki:2-3
batatyoliwa z oliweksólpieprzulubione
przyprawy (dla Młodego użyłam
bazylii,
oregano i
czosnku, a dla nas
papryki i
pieprzu cayenne)
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miseczki. Polewamy
oliwą. Dodajemy
sól,
pieprz i
przyprawy. Dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220 st. C.Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim frytki.Pieczemy przez ok. 30 min. (co jakiś czas przewracając nasze frytki, żeby się równomiernie upiekły).Ja, obok frytek, upiekłam również kawałek
łososia.