ßßß
Wiosna... Nie chce nam się siedzieć w domu! Wyruszamy na dłuuugie spacery. Karmimy kaczki. Budujemy zamki z piasku. Przyglądamy się otwierającym się i zamykającym garażom. A gdy przychodzi pora obiadu robimy coś na szybko... Coś dla całej rodziny. A co lubią duzi i mali? FRYTKI! Takie "na zdrowo" - z piekarnika. Pachnące ziołami. Serwowane z pieczonym łososiem na przykład.Składniki:2-3 batatyoliwa z oliweksólpieprzulubione przyprawy (dla Młodego użyłam bazylii, oregano i czosnku, a dla nas papryki i pieprzu cayenne)Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miseczki. Polewamy oliwą. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220 st. C.Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim frytki.Pieczemy przez ok. 30 min. (co jakiś czas przewracając nasze frytki, żeby się równomiernie upiekły).Ja, obok frytek, upiekłam również kawałek łososia.