Wykonanie
« Powrót  Opis:Jeśli wkłada się w ten sernik dużo
serca, przepięknie wyrasta! Aby nie za bardzo opadł nie wyjmuję go z piekarnika po upieczeniu, aż przestygnie.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
masło 1 kostek
twaróg mielony 1 kilogramów
jajka 8 sztuk
cukier 1 szklanek
żurawina suszona według uznania
maka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny według uznaniaaromat cytrynowy/waniliowy według uznaniaświeża
wanilia 1 szczyptaWykonanie:Utrzeć
masło. Jak zjaśnieje dodawać po trochę
sera,
żółtka z
jajek i
cukier. Utrzeć na jednolitą masę. W osobnej misce ubić pianę z
białek i dodać ją delikatnie do masy. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Dodać
mąkę ziemniaczaną,
żurawinę i resztę dodatków. Delikatnie wymieszać.Wylać masę do tortownicy (dużej)wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą.Piec 45min w 180st.Uwagi:
Dziwne, że
mąkę trzeba wymieszać ręcznie, ale nigdy nie ma grudek.Sernik wygląda najlepiej, kiedy kilka
żurawin rozsypiemy na wierzchu przed włożeniem do pieca (nie wpadają do środka)Autor: dottyZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPotrawy z
seremWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: lukas010Data: 2009-04-18przepis sprawdzony mniam:DAutor: krysia15Data: 2009-04-06Mmmm...kuszący serniczek.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: