ßßß Cookit - przepis na Sernik Doroty

Sernik Doroty

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Jeśli wkłada się w ten sernik dużo serca, przepięknie wyrasta! Aby nie za bardzo opadł nie wyjmuję go z piekarnika po upieczeniu, aż przestygnie.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 1 kostek
twaróg mielony 1 kilogramów
jajka 8 sztuk
cukier 1 szklanek
żurawina suszona według uznania
maka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny według uznania
aromat cytrynowy/waniliowy według uznania
świeża wanilia 1 szczypta
Wykonanie:
Utrzeć masło. Jak zjaśnieje dodawać po trochę sera, żółtka z jajek i cukier. Utrzeć na jednolitą masę. W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją delikatnie do masy. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Dodać mąkę ziemniaczaną, żurawinę i resztę dodatków. Delikatnie wymieszać.
Wylać masę do tortownicy (dużej)wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec 45min w 180st.
Uwagi:
Dziwne, że mąkę trzeba wymieszać ręcznie, ale nigdy nie ma grudek.
Sernik wygląda najlepiej, kiedy kilka żurawin rozsypiemy na wierzchu przed włożeniem do pieca (nie wpadają do środka)
Autor: dotty
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Potrawy z serem
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: lukas010
Data: 2009-04-18
przepis sprawdzony mniam:D
Autor: krysia15
Data: 2009-04-06
Mmmm...kuszący serniczek.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7369/Sernik-Doroty