Wykonanie
« Powrót  Opis:Do tego przepisu można również dodać inne
owoce np:
jagodowe. Nadają się też
owoce mrożone. Wprawdzie zapiekane
owoce tracą witaminy, lecz zyskują wyśmienity smak!
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie 1 sztuk
sok z cytryny według uznania
wiśnie 4 sztukskórka z
pomarańczy kondyzowana 50 gramów
gruszki 4 sztuk
cukier 8 łyżek stołowychWykonanie:Pod bieżącą zimną
wodą należy umyć
gruszki, wytrzeć je w papierowy ręcznik i obrać ze skórki, skropić
sokiem z cytryny. Następnie ugotować
wodę 2-3 szklanki z
cukrem, dodać
gruszki i gotować około 5 minut. Po tym czasie delikatnie, usunąć z
gruszek gniazda nasienne, i w to miejsce włożyć
wiśnię i 0,25
skórki pomarańczowej.Ciasto rozwałkować i podzielić na 8 kawałków. Złożyć po dwa kwadraty. Na samym środku ułożyć
gruszkę i zlepić rogi. Piec na blaszce wysmarowanej
masłem , lub wysłanej pergaminem około 20-25 minut w temperaturze 200-220 stopniach C.Uwagi:Jak wycieka za dużo soku z
owoców należy zwiększyć temperaturę pieczenia.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: