Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 25(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 1.75 kilogramów
woda 2,5 litrów
drożdże winne rasy Tokaj lub Madera według uznania
owoce 5 kilogramówWykonanie:Należy umyte świeże
owoce, przepuścić przez maszynkę,sok połączyć z letnią
wodą lub
sokiem z
jabłek.Następnie przygotować
matkę drożdżową. W sokowirówce można zmielić
winogrona, również można do tego użyć tłuczka. Wrzącą
wodą należy zalać wytłoki. Po 3 dobach miazgę przecedzamy . Połowę ilości
cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z
matką drożdżową do zestawu. Po dwóch dobach, dodać trzeba resztę
cukru i zakorkować z rurką fermentacyjną. Po upływie miesiąca ściąga się
wino i należy poddać kolejnej fermentacji. Musi dojrzewać przez kolejny miesiąc, końcowym etapem jest rozlanie do butelek
wina.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!
AlkoholeKuchnia Staropolska
WinaKomentarze:Autor: JanuszData: 2009-10-08Wszystko jest OK za wyjatkiem złamania jednego podstawowego kanonu - NIE WOLNO PRZEPUSZCZAĆ PRZEZ MASZYKĘ - wolno tylko ugniatać
winogrona. Mechaniczne cięcie
winogron uwalnia ze skorki złe osocza, które pogarszają smak
wina i jego klarowność !Autor: gravioraData: 2009-09-23To jest
wino gronowe czy
wino winogronowe? Bo jak
gronowe to bez
wody nawet
cukru jak mamy dobry gatunek
winogron (z odpowiednimi parametrami bo dodawanie
cukru to szaptalizacja). Natomiast to z dodatkiem
wody zaliczamy już do win
owocowych (jest to osobny gatunek są
wina owocowe i
wina gronowe).Autor: :DData: 2009-02-02
winogrona należy delikatnie rozgnieść, a nie przepuszczać przez maszynkę !Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: