ßßß Cookit - przepis na Wino gronowe z winogron

Wino gronowe z winogron

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 25
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier 1.75 kilogramów
woda 2,5 litrów
drożdże winne rasy Tokaj lub Madera według uznania
owoce 5 kilogramów
Wykonanie:
Należy umyte świeże owoce, przepuścić przez maszynkę,sok połączyć z letnią wodą lub sokiem z jabłek.Następnie przygotować matkę drożdżową. W sokowirówce można zmielić winogrona, również można do tego użyć tłuczka. Wrzącą wodą należy zalać wytłoki. Po 3 dobach miazgę przecedzamy . Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do zestawu. Po dwóch dobach, dodać trzeba resztę cukru i zakorkować z rurką fermentacyjną. Po upływie miesiąca ściąga się wino i należy poddać kolejnej fermentacji. Musi dojrzewać przez kolejny miesiąc, końcowym etapem jest rozlanie do butelek wina.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Alkohole
Kuchnia Staropolska
Wina
Komentarze:
Autor: Janusz
Data: 2009-10-08
Wszystko jest OK za wyjatkiem złamania jednego podstawowego kanonu - NIE WOLNO PRZEPUSZCZAĆ PRZEZ MASZYKĘ - wolno tylko ugniatać winogrona. Mechaniczne cięcie winogron uwalnia ze skorki złe osocza, które pogarszają smak wina i jego klarowność !
Autor: graviora
Data: 2009-09-23
To jest wino gronowe czy wino winogronowe? Bo jak gronowe to bez wody nawet cukru jak mamy dobry gatunek winogron (z odpowiednimi parametrami bo dodawanie cukru to szaptalizacja). Natomiast to z dodatkiem wody zaliczamy już do win owocowych (jest to osobny gatunek są wina owocowe i wina gronowe).
Autor: :D
Data: 2009-02-02
winogrona należy delikatnie rozgnieść, a nie przepuszczać przez maszynkę !
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4189/Wino-gronowe-z-winogron