Wykonanie
« Powrót  Opis:Ten klasyczny francuski krem jest naprawdę przepyszny. Ale ostrzegam! Jego aksamitna konsystencja, pełny smak i
winno-
ziołowy aromat mają niewytłumaczalną właściwość i zawsze gdy go przygotowuję, w domu – niby przypadkiem – zjawiają się goście :) I nieodmiennie komplementują moją
pieczarkową. Polecam ją i na wykwintny obiad, i na szare popołudnie, które chcecie ożywić czymś wyjątkowym.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 2 łyżek stołowych
pieczarki 650 gramówposiekana
natka pietruszki 1/3 szklanekgorąca
woda 3 szklanek
kostka rosołowa warzywna 1 kostekduża
śmietana kremówka 30% 1 sztukbiałe
wytrawne wino 1/3 szklanek
gałka muszkatołowa 1 szczypta
Sól i
pieprz według uznaniaWykonanie:Krok 1W dużym garnku rozgrzewamy
masło, na którym smażymy pokrojone w plasterki
pieczarki (kapelusze i ogonki).
Grzyby lekko solimy, czekamy aż puszczą
soki, a następnie odparują. Teraz dajemy im nabrać złotego koloru. A gdy się to stanie dosypujemy
natkę pietruszki, mieszamy i dolewamy
wodę z
kostką rosołową.Krok 2Całość blendujemy na gładką masę, zagotowujemy i dolewamy
śmietanę. Podgrzewamy ponownie, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i gałką. Na sam koniec wlewamy
wino; jeśli chcecie, żeby jego smak był tylko akcentem dodajcie 1/3 szklanki. A jeśli wolicie wyraźniejszy aromat – pół. Podawać na gorąco, udekorowane
natką pietruszki, ze świeżą
bagietką. Jak w Paryżu!Uwagi:Więcej przepisów na www.cogotujekasia.plAutor: cogotujekasiaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaKuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówWielkanocZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: