ßßß Cookit - przepis na Torcik aksamitny

Torcik aksamitny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 50 gramów
mąka 50 gramów
śmietana kremowa 200 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cukier 175 gramów
sok pomarańczowy 100 mililitrów
sól 1 szczypta
płatki migdałowe 75 gramów
żelatyna 7 łyżek deserowych
twaróg 200 gramów
śmietana 150 gramów
sok malinowy 4 łyżek stołowych
Campari 2 łyżek stołowych
cukier puder 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z 1 cukrem waniliowym oraz 100g cukru, dodać 30 ml soku pomarańczowego, mąkę oraz płatki migdałowe i chłodzić 20 minut.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Piec osobno w tortownicy o średnicy 22 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach. Jeden placek pokroić na 8 trójkątów. Drugi placek upiec w ten sam sposób, ale nie kroić.
Utrzeć twaróg z kwaśną śmietaną, 75g cukru, sokiem malinowym, campari, jednym cukrem waniliowym i 70 ml soku pomarańczowego. Połączyć krem z reszta żelatyny i chłodzić 10 minut. Dodać kremówkę ubita ze szczypta soli. Rozłożyć masę na niepokrojonym cieście i przykryć trójkątami. Udekorować cukrem pudrem oraz melisą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12817/Torcik-aksamitny