Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 100 gramów
cukier 155 gramów
jajka 1 sztuk
budyń śmietankowy 2 sztuk
mleko 800 mililitrów
brzoskwinie 600 gramów
konfitura morelowa 3 łyżek stołowych
śmietana bita według uznania
pistacje według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki, proszku,
masła, 50g
cukru oraz
jajka zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.wymieszać
budyń z 90g
cukru i 100 ml
mleka. Resztę
mleka zagotować. Wlać rozprowadzony
budyń, mieszając, ponownie zagotować i goto9wac jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, przykryć i wystudzić.Ze sparzonych
brzoskwiń zdjac skórkę, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki.Rozwałkowanym
ciastem wylepić natłuszczona, obsypana
mąka średniej wielkości tortownicę. Na ciasto wyłożyć
budyń, a na nim ułożyć kawałki
owoców. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Lekko podgrzana, przetartą
konfiturę rozłożyć na owocach i posypać łyżką
cukru, ostudzić. Przed podaniem ciasto udekorować
bitą śmietaną oraz posiekanymi
pistacjami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: