ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasło 100 gramówcukier 155 gramówjajka 1 sztukbudyń śmietankowy 2 sztukmleko 800 mililitrówbrzoskwinie 600 gramówkonfitura morelowa 3 łyżek stołowychśmietana bita według uznaniapistacje według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki, proszku, masła, 50g cukru oraz jajka zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.wymieszać budyń z 90g cukru i 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać rozprowadzony budyń, mieszając, ponownie zagotować i goto9wac jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, przykryć i wystudzić.Ze sparzonych brzoskwiń zdjac skórkę, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki.Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczona, obsypana mąka średniej wielkości tortownicę. Na ciasto wyłożyć budyń, a na nim ułożyć kawałki owoców. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Lekko podgrzana, przetartą konfiturę rozłożyć na owocach i posypać łyżką cukru, ostudzić. Przed podaniem ciasto udekorować bitą śmietaną oraz posiekanymi pistacjami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: