ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Puszyste ciasto budyniowe z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 100 gramów
cukier 155 gramów
jajka 1 sztuk
budyń śmietankowy 2 sztuk
mleko 800 mililitrów
brzoskwinie 600 gramów
konfitura morelowa 3 łyżek stołowych
śmietana bita według uznania
pistacje według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki, proszku, masła, 50g cukru oraz jajka zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
wymieszać budyń z 90g cukru i 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać rozprowadzony budyń, mieszając, ponownie zagotować i goto9wac jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, przykryć i wystudzić.
Ze sparzonych brzoskwiń zdjac skórkę, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki.
Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczona, obsypana mąka średniej wielkości tortownicę. Na ciasto wyłożyć budyń, a na nim ułożyć kawałki owoców. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Lekko podgrzana, przetartą konfiturę rozłożyć na owocach i posypać łyżką cukru, ostudzić. Przed podaniem ciasto udekorować bitą śmietaną oraz posiekanymi pistacjami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12784/Puszyste-ciasto-budyniowe-z-brzoskwiniami