Wykonanie
« Powrót  Opis:Naleśniki z sosem
mandarynkowym.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
jajka 5 sztuk
mleko 2 szklaneksok z
mandarynek 90 mililitrów
cukier waniliowy 7 gramów
masło 50 gramów
wódka 50 mililitrów
słonina według uznania
likier 2 łyżek stołowych
cukier puder według uznaniasok z
mandarynki 3 sztukskórka z
mandarynki - otarta 3 sztuk
masło 100 gramów
cukier puder 6 łyżek stołowych
likier mandarynkowy 100 mililitrówWykonanie:Zmiksować
mleko z
jajkami i
cukrem waniliowym, dosypując stopniowo przesianą
mąkę. Dolać
wódkę i 90 ml soku z
mandarynek, dobrze wymieszać. Odstawić ciasto na 60 minut. Na patelni posmarowanej
słoniną smażyć bardzo cienkie naleśniki.Z wyszorowanych 3
mandarynek otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
likier mandarynkowy, sok i skórkę otartą z
mandarynek. Częścią masy cienko posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt.Pozostałą masę rozgrzać na patelni i w tym sosie zanurzyć złożone naleśniki, kilkakrotnie obrócić. ułożyć na ciepłych talerzach, posypać
cukrem pudrem i podlać resztą sosu. Do chochli wlać 2 łyżki
likieru, ostrożnie podgrzać nad małym płomieniem, zapalić i polać naleśniki. Podawać płonące.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: