Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegolistki
herbaty suszonej 5 łyżek deserowych
woda źrudlana 1 litrów
cukier w kostkach według uznania
konfitura według uznaniaWykonanie:Nalać do samowara ok. 1 litr
wody (jeżeli nie ma
wody źródlanej, to
wodę z wodociągu należy zagotować, odstawić bez przykrycia do wystudzenia i ponownie zagotować).Porcelanowy lub stalowy imbryczek napełnić wrzątkiem, chwile poczekać, aby się rozgrzał i wylać
wodę. Wsypać suchą
herbatę. Na chwile postawić imbryk na gorącym samowarze, zdjąć i zalać
herbatę 150 ml
wody. Ponownie postawić na samowarze i przykryć pokrywką. Po 5 minutach dolać do imbryka ok. 150 ml wrzątku. Esencję nalewać do szklanek z metalowym uchwytem lub porcelanowych filiżanek i dopełnić wrzątkiem. Do
herbaty podaje się
konfitury,
cytrynę lub płynny
miód.
Cukier - zawsze w kostkach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
HerbatyKuchnia RosyjskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: