Wykonanie
Jesień to sezon szczególnie obfitujący w prace związane z robieniem
przetworów z
owoców i warzyw.Dzisiaj prezentuję szczególny rarytas -rajskie jabłuszka smażone w
syropie cukrowym.
Owoce kandyzowane otrzymuje się przez wysycenie ich
cukrem i wysuszenie. Są termo stabilne, nie zmieniają swoich właściwości podczas zamrażania i pieczenia.Jeżeli pozostawimy
owoce zawieszone w
syropie cukrowym mamy
konfitury. Do
konfitur bierze się
owoce zdrowe, bez uszkodzeń.
Konfitury:1kg jabłuszek rajskich (przepis można zastosować do
konfitur z innych
owoców)0,75kg
cukru0,3l
wodyDojrzałe jabłuszka opłukać i obsuszyć. Każde nakłuć kilka
razy wykałaczką.Wsypać do wrzącej
wody na 2 min, a następnie do zimnej. Proces blanszowania.Ugotować
syrop z 0,5 kg
cukru, ostudzić.Do zimnego
syropu włożyć
owoce i podgrzewać powoli do zagotowania. Ostudzić.Dodać pozostały
cukier-0,25kg i ogrzewać do zagotowania. Pozostawić do następnego dnia.Następnego dnia znowu podgrzać do zagotowania .Czynność tę powtarzać przez 4-5 dni,
owoce muszą być szkliste.
Konfitury nałożyć do słoiczków, zamknąć, nie pasteryzować.Podczas smażenia
owoców nie mieszamy, potrząsamy delikatnie garnkiem. Garnek powinien być płaski o dużej średnicy, tak, aby
owoce pływały raczej luźno.Jabłuszka kandyzowane.Kiedy
owoce w
konfiturze są szkliste, wyjmować z
syropu po kolei osączając je. Ułożyć na talerzu, aby obeschły. Obsuszone otoczyć w cukrze krysztale i ułożyć w słoikach. Zamknąć szczelnie.
Konfitury są wyśmienitym dodatkiem do zimowej
herbatki, deserów czy ciast.
Owoce kandyzowane stanowią smaczną i piękną naturalną ozdobę
tortów itp.