ßßß
Składniki:1 kg owoców porzeczki0,5 kg cukruPorzeczkę musimy dokładnie umyć i oczyścić z łodyżek. Zawsze ręcznie dłubałam, ale ostatnio, ktoś mądrzejszy pokazał mi, że można to bezproblemowo zrobić widelcem ;) Po prostu owoce ściągamy ząbkami. Około 0,75 gr owoców zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 godziny. Następnie gotujemy porzeczki na małym ogniu przez około 30 minut, po czym wystudzamy. Potem znowu zagotowujemy, dodajemy resztę porzeczek i tak już całość dusimy przez kolejne 20 min. Gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków. W zależności od tego jak długi termin przewidujemy na leżakowanie takiego słoiczka, przewracamy gorącą konfiturę do góry dnem lub pasteryzujemy gotując w wodzie ok 15 min.Mmmmm!