Wykonanie
            Ostatnio przesympatyczny Pan zaczepił mnie na ulicy i "wcisnął" mi trochę czarnych 
porzeczek. Nie 
powiem, żebym się jakoś opierała, bo s ą one źródłem wielu witamin (B, B1, C, PP) i składników mineralnych (fosfor, wapń, żelazo). Sok jest bardzo dobry na zimowe przeziębienia i podobno na zapalenie krtani. Ma też działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Podczas choroby pijemy go po łyżeczce, kilka 
razy dziennie. A na co dzień można rozcieńczyć w szklance z 
wodą i podawać np. do obiadu.

Niektórzy dodają do 
soków porzeczkowych kwasku 
cytrynowego, liści 
wiśni itp - ja wybieram najprostszą wersję z samych 
owoców i 
cukru. Z podanych składników wychodzi jeden średniej wielkości słoiczek.Składniki:- 1 kg czarnych 
porzeczek- około 1,5 szkl 
cukruPrzygotowanie:1. 
Porzeczki zasypujemy szklanką 
cukru i odstawiamy na kilka godzin. Słoiki wyparzamy wrzątkiem lub w inny sposób sterylizujemy (np. w piekarniku).2. Kiedy 
owoce puszczą sok gotujemy je na bardzo niewielkim ogniu i często mieszamy, wyłączamy kiedy się zagotują. Sprawdzamy czy sok jest odpowiednio słodki i ewentualnie dosypujemy jeszcze 
cukru, mieszamy, aż się rozpuści.3. Przelewamy sok przez drobne sitko lub złożoną na pół gazę, żeby oddzielić 
owoce i otrzymać klarowny płyn.4. Tak otrzymany sok wlewamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.