ßßß Cookit - przepis na Sok porzeczkowy

Sok porzeczkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

W tym roku wyjątkowo obrodziły mi porzeczki zarówno czarne jak i czerwone. Dlatego myśląc o sobie zrobiłam smorodinówkę (tutaj przepis) a dla córek pyszny sok na zimę. Chociaż nie wiem czy jej doczeka. Kiedyś wszelakie soki, kompoty i inne przetwory robiła moja mama. Zawsze się zastanawiałam czy to się opłaca. Przedtem tego nie było w sklepach, dzisiaj jest wszystko. Pytanie tylko jakie i na ile prawdziwe.
Zrobienie soku zdrowego, pasteryzowanego nie jest takie trudne. Owszem trzeba poświęcić temu 3-4 godziny ale uwierzcie mi, że warto, zwłaszcza jeśli macie dzieciaczki. To Wy decydujecie ile cukru dajecie do soku i tylko cukru żadnych konserwantów, i innych chemicznych udziwnień.
Składniki:
5 kg porzeczek (10 l wiaderko czarnych i czerwonych)
3,5 kg cukru
Przygotować słoiczki lub butelki z zakrętkami. Powinny być czyste i suche. Następnie należy wypłukać porzeczki w zimnej wodzie, obrać z szypułek.
Do dolnego garnka sokownika nalać 3/4 wody, doprowadzić do wrzenia, na wrzątek położyć część do zbierania soku z wężykiem i zacisnąć go. Na sam wierzch położyć garnek z owocami, przykryć pokrywką i gotować. Po 5 minutach zasypać cukrem, przemieszać delikatnie. Kiedy sok zacznie się zbierać w wężyku podłożyć pod niego garnek na sok na niego durszlak z bardzo gęstym sitem lub lnianą ściereczkę (zbiera się miąższ i pestki z porzeczek). Owoce od czasu do czasu przemieszać. Kiedy zauważycie, że z owoców zrobiła się "papka" należy je zdjąć z ognia, wyrzucić a resztę soku zlać przez durszlak. Gotowy sok przelać najlepiej przez lejek do butelek, zakręcić i pasteryzować 10 minut od zagotowania.
W tym roku cukier dodałam bezpośrednio do owoców. Tą ilość porzeczek podzieliłam na połowę - nie zmieściłam całości do sokownika. Uzyskałam 19 butelek po 300 ml. Sok wyszedł bardzo słodki.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/07/sok-porzeczkowy.html