Wykonanie
co roku się do niego zabieram i w końcu się udało 🙂
Na co
syrop z sosny? Cytując źródło :
SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok unikniesz obciążających organizm kuracji antybiotykowych.
Młode pędy sosny do przygotowania
syropu najlepiej zbierać w maju, a zawarte w nich
sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych. Czy wiesz, jak dawkować
syrop z sosny?Na jakie dolegliwości pomaga
syrop z sosny ? Gęsty i bardzo słodki
syrop z sosny jako lekarstwo często stosowany jest przez nasze babcie. To specyfik, którego nie może zabraknąć przy leczeniu przeziębienia. Pachnący
syrop działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zalecany jest przy problemach z górnymi
drogami oddechowymi i zapaleniu gardła. Zawarty w
syropie olejek sosnowy udrożnia
drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C, węglowodany i
sole mineralne wspomagają układ odpornościowy całego organizmu.Profilaktycznie: 1 łyżeczka z rana lub jako sok do
wody albo dodatek do
herbaty.W czasie choroby:dorośli 3-4
razy dziennie po jednej łyżeczce;dzieci 3
razy dziennie po jednej łyżeczce.źródłoSkładniki :pędy sosny (najlepsze podobno te około 10 cm, zbierane na początku maja)
cukier (1:1)Wykonanie :W
sieci można znaleźć wiele wariantów przepisu. Zebrałam informacje i wybrałam ten, który wydawał mi się najwygodniejszy. Zebranych pędów nie myłam, gdyż przeczytałam, że to błąd. Oczyściłam je z brązowego meszku, pocięłam na kawałki i w słoju przełożyłam z
cukrem. Proporcje 1:1 (np. 500 g pędów i 500 g
cukru). Zakręcony słoik postawiłam w ciepłym i jasnym miejscu. Na zdjęciu słoik po kilku dniach –
cukier zaczyna się rozpuszczać i wydzielił się jasny sok w kolorze
wody. Słoik należy przechowywać w ten sposób od 4 do 6 tygodni – sok zciemnieje i będzie miał barwę herbacianą. Po tym czasie należy
syrop przecedzić i przelać do buteleczek.