ßßß
Na co syrop z sosny? Cytując źródło :SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok unikniesz obciążających organizm kuracji antybiotykowych. Młode pędy sosny do przygotowania syropu najlepiej zbierać w maju, a zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych. Czy wiesz, jak dawkować syrop z sosny?Na jakie dolegliwości pomaga syrop z sosny ? Gęsty i bardzo słodki syrop z sosny jako lekarstwo często stosowany jest przez nasze babcie. To specyfik, którego nie może zabraknąć przy leczeniu przeziębienia. Pachnący syrop działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zalecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła. Zawarty w syropie olejek sosnowy udrożnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy całego organizmu.Profilaktycznie: 1 łyżeczka z rana lub jako sok do wody albo dodatek do herbaty.W czasie choroby:dorośli 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce;dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.źródłoSkładniki :pędy sosny (najlepsze podobno te około 10 cm, zbierane na początku maja)cukier (1:1)Wykonanie :W sieci można znaleźć wiele wariantów przepisu. Zebrałam informacje i wybrałam ten, który wydawał mi się najwygodniejszy. Zebranych pędów nie myłam, gdyż przeczytałam, że to błąd. Oczyściłam je z brązowego meszku, pocięłam na kawałki i w słoju przełożyłam z cukrem. Proporcje 1:1 (np. 500 g pędów i 500 g cukru). Zakręcony słoik postawiłam w ciepłym i jasnym miejscu. Na zdjęciu słoik po kilku dniach – cukier zaczyna się rozpuszczać i wydzielił się jasny sok w kolorze wody. Słoik należy przechowywać w ten sposób od 4 do 6 tygodni – sok zciemnieje i będzie miał barwę herbacianą. Po tym czasie należy syrop przecedzić i przelać do buteleczek.