Wykonanie
Syrop z pędów sosny chodził za mną odkąd go pierwszy raz zobaczyłam koło 2 lat temu. Niestety mieszkam w
mieście i brakowało mi dostępu do surowca. Okazało się jednak że jeżdżenie z synem na treningi na przedmieścia nieopodal lasu może być bardzo
owocne. Moje oko zawiesiła się na sosnowym zagajniku i dużo nie myśląc wzięłam
młoda za rękę obiecując spacer po lesie. Właściwie nawet nie
kłamałam, bo spacer faktycznie się odbył a z niego przytaśtałam wymarzone pędy sosnowe. I takim sposobem mam i ja domowy
syrop sosnowy.Po co nam w ogóle taki syrop?Ano jako środek bakteriobójczy, wykrztuśny i podnoszący odporność organizmu. Z awarte w nim
sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych.Z powodzeniem może być używany w kuchni zastępując
miód w dresingach, marynatach, napojach, deserach czy glazurach. Ma aromat zbliżony do
rozmarynu i z powodzeniem może go zastąpić w kuchni.
Składniki:
młode pędy sosny 1kg
cukier 750gSposób przygotowania:
Młode pędy sosny zrywamy z dala od ruchliwych dróg, staramy się przy tym nie zrywać wszystkich pędów z drzewka. Dla roślinności będzie dużo lepiej jeśli skubniemy pędy trochę tu, trochę tam ;) W miejscu gdzie zerwaliśmy pęd w przyszłości powstanie rozgałęzienie (albo nawet kilka). Pędy oczyszczamy pod bieżącą
wodą w celu usunięcia brązowych łusek. Są szkoły mówiące o tym by pędów nie myć, nie wiem jednak jakie ma to uzasadnienie. Ostatecznie nie jest to płatek z którego możemy zmyć pyłek ;)Pędy przekładamy do dużego wyparzonego słoja i przesypujemy
cukrem. Ja wrzucam 100g pędów i przysypuję 75g
cukru i powtarzam ta czynność do wyczerpania pędów.
Słój przykrywamy gazą lub czystą ściereczką aby nie podłączyły nam się do
syropu muszki. Pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni codziennie potrząsając zawartością. Przecedzamy i przelewamy do wyparzonych buteleczek.Przechowujemy w lodówce, gdyż
syrop może się zważyć.
Profilaktycznie: 1 łyżeczka z rana lub jako sok do
wody albo dodatek do
herbaty.W czasie choroby: dorośli 3-4
razy dziennie po jednej łyżeczce, dzieci 3
razy dziennie po jednej łyżeczce.Zaletą
syropu z
sosny jest to, że jest lubiany przez dzieci ze względu na słodki smak.