ßßß Cookit - przepis na - corn whisky – whisky kukurydziana

- corn whisky – whisky kukurydziana

nazwa

Wykonanie

WhiskyWhisky można określić mianem najpopularniejszej wódki świata. Amerykańska i irlandzka whisky pisana jest przez e, szkocka i kanadyjska bez e. Najbardziej znane typy whisky to: Scotch Whisky ( whisky szkocka), Burbon (whisky amerykański) Irish Whisky (whisky irlandzka) i Canadian Whisky( whisky kanadyjska)
Scotch whisky – jest naturalną zbożową wódką wytrawną, o charakterystycznym posmaku dymu. Ten typowy smak i aromat nadaje jej torf z okolic Hochmoor. Nad ogniem tego torfy suszony jest skiełkowany jęczmień (spód jęczmienny), z którego później jest produkowana. Następnie whisky podlega procesowi starzenia.
Młoda whisky dojrzewa w beczkach dębowych, przez co najmniej 3 lata. W okresie starzenia, pierwotnie bezbarwna whisky traci swój surowy charakter, przejmuje z beczki złotobrązową barwę i nabiera łagodnego, miękkiego aromatu oraz przyjemnego smaku. Podczas leżakowania whisky w beczkach wyparowuje ok.5-6% trunku. Ten ubytek nazywa się „działką aniołów”
Klasyfikacja: Na fazę końcową możemy wyróżnić, kilka rodzajów Malt whisky, czyli whisky całkowicie słodową tj.
- single Malt to wyrób pochodzący z konkretnej gorzelni, gdzie jest produkowana, tam gdzie dojrzewa, i gdzie miesza się ją rozlewa z różnych beczek (destylacja)
- unbended – pochodzące z jednej beczki (z jednej destylacji) nie mieszana
- pure malt – jest mieszaniną kilku destylatów, o różnym okresie starzenia
- vatted Malt (kadziowa)- to słodowa whisky mieszana, pochodząca z różnych gorzelni.
Poza Malt produkuje się w Szkocji także grain whisky. Jest łagodniejsza i nie ma takiego silnego zapachu dymu. Wyrabia się ją ze słodowanego i nie słodowanego ziarna jęczmiennego, kukurydzianego i innych zbóż, a później jest mieszana (blending). Proces mieszania, zwany również kupażowaniem, wymaga mistrzowskich umiejętności. Niemal wszystkie szkockie whisky to mieszaniny rodzajów Malt i grain.
Każda firma ma własną receptę na mieszanie destylatów i określony wzór gotowego wyrobu, z pewnymi i charakterystycznymi dla niego cechami zapachu i smaku.
O powodzeniu producenta decyduje umiejętność mieszania, przy czym poszczególne marki scotch whisky mają wspólne cechy, ale różnią się między innymi charakterystycznym bukietem przydymionego słodu oraz wynikiem dojrzewania, o tym jednak decydują już mistrzowie mieszania.
Marki : Do najprzedniejszych marek blended scotch whisky należy zaliczyć: Ballantine s Bell s Black and White, Chivas Regal, Club99, Cutty Sark, Dewar s White Label, Dimpl Scots, The Famous Grouse itd. ……
Wszystkich marek whisky jest około 250 , a destylarni 128. Scotch whisky ma moc 40% lub 43% alkoholu.
Na wzór blended scotch whisky produkuje się wódkę w Australii, Nowej Zelandii i Japonii, a przede wszystkim w Europie – we Francji, Belgii, Holandii, na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji oraz w naszym kraju.
Iris Whisky – produkowana jest z jęczmienia ,pszenicy, żyta i owsa. Po destylacji rozcieńcza się ją czystą irlandzką wodą do zawartości alkoholu 40-43% obj. W przypadku irlandzkiej whisky dużą rolę odgrywają beczki, w których leżakuje co najmniej 3 lata, a przeważnie trwa to 5-12 lat. Należy tutaj zwrócić uwagę, że w tych beczkach musiały uprzednio leżakować takie napoje alkoholowe jak: sherry, rum, czy Burbon i to właśnie nadaje irlandzkiej whisky jej charakterystyczny posmak. W Irlandii mieszanie nie jest określane jako blending tylko vating od słowa VAT – beczka.
Narodowa wódka irlandzka jest dobrym trunkiem, lecz swoją szlachetnością nie dorównuje szkockiej odmianie i znajduje znacznie mniej amatorów na świecie, chodź ostatnio zaczęła wzbudzać zainteresowanie.
Podawanie: Whisky irlandzkie podaje się tradycyjnie czyli rozcieńczoną czystą wodę, w proporcjach wybranych przez samego pijącego, podaje się osobno z alkoholem (zawsze osobno) Jest to zgodne ze starą irlandzką maksymą, zakazującą „kraść bliźniemu żonę i dolewać mu wody do whisky”
Niektóre, głównie najstarsze i najlepsze gatunki whisky, jak Jameson 1780 czy Black Bush, pije się bez rozcieńczania. Gatunki lżejsze i młodsze, szczególnie w ostatnich latach, podaje się z lodem, wodą sodową czy nawet z lemoniadą.
Marki: Do najpopularniejszych irisch whisky należą: Jameson, Paddy, Power, Old Bushmills, Tullamore Dew.
American Whisky- jest naturalną, zbożową wódką wytrawną, prostą lub mieszaną.
- straight whisky (whisky prosta)- która musi zostać wyprodukowana minimum w 51% z jednego składnika (kukurydzy, żyta lub pszenicy) i być leżakowana co najmniej 2 lata w nowych nadwęglonych beczkach dębowych.
- blended whisky (whisky mieszana) jest wyrabiana z whisky typu straight, mieszanej z rozcieńczonym spirytusem rektyfikowanym: whisky mieszana musi zawierać w zestawie minimum 20 % destylatu typu straight o mocy 50%. Podczas mieszania dopuszcza się dawanie wina sherry i innych tak zwanych blending materiale w ilości łącznie nie przekraczających 2,5% objętości.
Pod względem rodzaju użytego do wyrobu surowca whisky amerykańskiej dzieli się na cztery główne typy:
Z połączenia tych dwóch systemów klasyfikacji powstaje cała gama nowych typów whisky amerykańskiej:
Wśród whisky nie mieszanych (typu straight) wyróżnia się następujące typy trunków: straight Burbon whisky, straight corn whisky, straight rye whisky, oraz straight wheat whisky. Analogicznie wśród whisky mieszanych wyróżnia się następujące typy: blended Burbon whisky, blended corn whisky.
Za osobny typ whisky amerykańskiej uznaje się wyrobioną od końca lat 60; light whisky i light blended whisky oraz whisky produkowaną na terenie stanu Tennessee, tzw: whisky z Tennessee.
Na niektórych etykietach whisky spotyka się także dodatkowe określenie bottled-in-bond whisky, które obecnie tylko w niewielkim stopniu odnosi się do jakości trunku.
Podawanie ; Whisky amerykańskie w większości pije się z lodem(on-the-rocks) lub z lodem i wodą w stosunku od 1:1 do 2:1. Burbon zwyczajowo pije się nie rozcieńczone i bez lodu.
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/222