Wykonanie
Whisky –
Whisky można określić mianem najpopularniejszej
wódki świata. Amerykańska i irlandzka
whisky pisana jest przez e, szkocka i kanadyjska bez e. Najbardziej znane typy
whisky to:
Scotch Whisky (
whisky szkocka), Burbon (
whisky amerykański) Irish
Whisky (
whisky irlandzka) i Canadian
Whisky(
whisky kanadyjska)
Scotch whisky – jest naturalną zbożową
wódką wytrawną, o charakterystycznym posmaku
dymu. Ten typowy smak i aromat nadaje jej torf z okolic Hochmoor. Nad ogniem tego torfy suszony jest skiełkowany jęczmień (spód jęczmienny), z którego później jest produkowana. Następnie
whisky podlega procesowi starzenia.
Młoda whisky dojrzewa w beczkach dębowych, przez co najmniej 3 lata. W okresie starzenia, pierwotnie bezbarwna
whisky traci swój surowy charakter, przejmuje z
beczki złotobrązową barwę i nabiera łagodnego, miękkiego aromatu oraz przyjemnego smaku. Podczas leżakowania
whisky w beczkach wyparowuje ok.5-6% trunku. Ten ubytek nazywa się „działką aniołów”Klasyfikacja: Na fazę końcową możemy wyróżnić, kilka rodzajów Malt
whisky, czyli
whisky całkowicie słodową tj.- single Malt to wyrób pochodzący z konkretnej gorzelni, gdzie jest produkowana, tam gdzie dojrzewa, i gdzie
miesza się ją rozlewa z różnych beczek (destylacja)- unbended – pochodzące z jednej
beczki (z jednej destylacji) nie mieszana-
pure malt – jest mieszaniną kilku destylatów, o różnym okresie starzenia- vatted Malt (kadziowa)- to słodowa
whisky mieszana, pochodząca z różnych gorzelni.Poza Malt produkuje się w Szkocji także grain
whisky. Jest łagodniejsza i nie ma takiego silnego zapachu
dymu. Wyrabia się ją ze słodowanego i nie słodowanego ziarna jęczmiennego, kukurydzianego i innych zbóż, a później jest mieszana (blending). Proces mieszania, zwany również kupażowaniem, wymaga mistrzowskich umiejętności. Niemal wszystkie szkockie
whisky to mieszaniny rodzajów Malt i grain.Każda firma ma własną receptę na mieszanie destylatów i określony wzór gotowego wyrobu, z
pewnymi i charakterystycznymi dla niego cechami zapachu i smaku.O powodzeniu producenta decyduje umiejętność mieszania, przy czym poszczególne
marki scotch whisky mają wspólne cechy, ale różnią się
między innymi charakterystycznym bukietem przydymionego słodu oraz
wynikiem dojrzewania, o tym jednak decydują już mistrzowie mieszania.
Marki : Do najprzedniejszych marek blended
scotch whisky należy zaliczyć: Ballantine s Bell s Black and White, Chivas Regal, Club99, Cutty Sark, Dewar s White Label, Dimpl Scots, The Famous Grouse itd. ……Wszystkich marek
whisky jest około 250 , a destylarni 128.
Scotch whisky ma moc 40% lub 43%
alkoholu.Na wzór blended
scotch whisky produkuje się
wódkę w Australii, Nowej Zelandii i Japonii, a przede wszystkim w Europie – we Francji, Belgii, Holandii, na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji oraz w naszym
kraju.Iris
Whisky – produkowana jest z jęczmienia ,pszenicy, żyta i owsa. Po destylacji rozcieńcza się ją czystą irlandzką
wodą do zawartości
alkoholu 40-43% obj. W przypadku irlandzkiej
whisky dużą rolę odgrywają
beczki, w których leżakuje co najmniej 3 lata, a przeważnie trwa to 5-12 lat. Należy tutaj zwrócić uwagę, że w tych beczkach musiały uprzednio leżakować takie
napoje alkoholowe jak:
sherry,
rum, czy Burbon i to właśnie nadaje irlandzkiej
whisky jej charakterystyczny posmak. W Irlandii mieszanie nie jest określane jako blending tylko vating od słowa VAT – beczka.Narodowa
wódka irlandzka jest dobrym trunkiem, lecz swoją szlachetnością nie dorównuje szkockiej odmianie i znajduje znacznie mniej amatorów na świecie, chodź ostatnio zaczęła wzbudzać zainteresowanie.Podawanie:
Whisky irlandzkie podaje się tradycyjnie czyli rozcieńczoną czystą
wodę, w proporcjach wybranych przez samego pijącego, podaje się osobno z
alkoholem (zawsze osobno) Jest to zgodne ze starą irlandzką maksymą, zakazującą „kraść bliźniemu żonę i dolewać mu
wody do whisky”Niektóre, głównie najstarsze i najlepsze gatunki
whisky, jak Jameson 1780 czy Black Bush,
pije się bez rozcieńczania. Gatunki lżejsze i młodsze, szczególnie w ostatnich latach, podaje się z
lodem,
wodą sodową czy nawet z lemoniadą.
Marki: Do najpopularniejszych irisch
whisky należą: Jameson, Paddy, Power, Old Bushmills, Tullamore Dew.
American
Whisky- jest naturalną, zbożową
wódką wytrawną, prostą lub mieszaną.- straight
whisky (
whisky prosta)- która musi zostać wyprodukowana minimum w 51% z jednego składnika (
kukurydzy, żyta lub pszenicy) i być leżakowana co najmniej 2 lata w nowych nadwęglonych beczkach dębowych.- blended
whisky (
whisky mieszana) jest wyrabiana z
whisky typu straight, mieszanej z rozcieńczonym
spirytusem rektyfikowanym:
whisky mieszana musi zawierać w zestawie minimum 20 % destylatu typu straight o mocy 50%. Podczas mieszania dopuszcza się dawanie
wina sherry i innych tak zwanych blending materiale w ilości łącznie nie przekraczających 2,5% objętości.Pod względem rodzaju użytego do wyrobu surowca
whisky amerykańskiej dzieli się na cztery główne typy:Z połączenia tych dwóch systemów klasyfikacji powstaje cała gama nowych typów
whisky amerykańskiej:Wśród
whisky nie mieszanych (typu straight) wyróżnia się następujące typy trunków: straight Burbon
whisky, straight corn
whisky, straight rye
whisky, oraz straight wheat
whisky. Analogicznie wśród
whisky mieszanych wyróżnia się następujące typy: blended Burbon
whisky, blended corn
whisky.Za osobny typ
whisky amerykańskiej uznaje się wyrobioną od końca lat 60; light
whisky i light blended
whisky oraz
whisky produkowaną na terenie stanu Tennessee, tzw:
whisky z Tennessee.Na niektórych etykietach
whisky spotyka się także dodatkowe określenie bottled-in-bond
whisky, które obecnie tylko w niewielkim stopniu odnosi się do jakości trunku.Podawanie ;
Whisky amerykańskie w większości
pije się z
lodem(on-the-rocks) lub z
lodem i
wodą w stosunku od 1:1 do 2:1. Burbon zwyczajowo
pije się nie rozcieńczone i bez
lodu.