ßßß Cookit - przepis na Co siedzi w jajku?

Co siedzi w jajku?

nazwa

Wykonanie

W starożytnych opisach uczt z różnych okazji znajdują się inskrypcje, w których wymieniane są różne jajka i potrawy z jaj serwowane na ówczesnych stołach.
W opisach rzymskich można znaleźć receptury, w których wśród wielu składników są wymieniane jajka kurze, strusie czy też przepiórcze, kacze i inne. Jajko związało się na stałe z kulturą kulinarną na całym świecie.
Jaja zawsze uważane były za bardzo zdrowe i pożywne, aż do momentu, gdy odkryto istnienie cholesterolu i jego wpływu na choroby serca. Żółtko jaja zawiera duże jego ilości i to właśnie wykreśliło je na pewien czas z wielu jadłospisów.
Oprócz jajka i mleka matki, żadne inne pożywienie nie posiada wszystkich składników potrzebnych człowiekowi i to w przyswajalnej, naturalnej postaci. Jajko ma najwyższej jakości białko, bogate w niezbędne dla organizmu aminokwasy. A co ciekawsze więcej białka znajduje się w żółtku jajka niż w jego białku. Całe białko zawarte w jajku jest przyswajane i wykorzystywane przez organizm.
Jajko jest doskonałym źródłem witamin. Jest tu witamina A (która poprawia wzrok i chroni przed niekorzystnym promieniowaniem UV), witaminę E (jeden z najcenniejszych przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zmian nowotworowych), wiele witamin z grupy B (regulują przemianę materii, poprawiają samopoczucie i pomagają walczyć ze stresem).
Jajko jest jednym z niewielu potraw, które dostarczają witaminy D, tak ważnej w budowie kości i zębów. To także ważne źródło potasu, siarki, fosforu i żelaza. W żółtku jest dwa razy więcej żelaza niż w szpinaku. Ze względu na cholesterol, zaleca się rozwagę w jedzeniu jajek.
Ograniczenie to dotyczy ludzi chorych na serce i cukrzyków, którym można zjeść tylko dwa jajka w tygodniu. Osobom zdrowym dietetycy zalecają zjedzenie jednego jajka dziennie. Także duża zawartość białka jest jedną z najczęstszych przyczyn alergii żywnościowej.
Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli przez 4 minuty. Gotowanie na twardo nie powinno trwać dłużej niż 10 minut. Zbyt długie gotowanie powoduje utratę najcenniejszych składników, a także doprowadza do reakcji siarki z żelazem i powstania wokół żółtka nieapetycznej zielonej obwódki. Jajka smażone lub sadzone zachowują witaminy i minerały. Ze względu na dodatek tłuszczu nie są zbyt polecane. Bardzo odżywcze jest żółtko surowego jajka, ale nie zaleca się spożywania surowego białka.
Jajka należy przechowywać w lodówce, spiczastym końcem do dołu, gdyż wtedy żółtko znajduje się z dala od komory powietrznej w szerszym końcu skorupki. Nie przechowujemy ich w torbie foliowej, gdyż jaja powinny mieć dopływ świeżego powietrza. Nie należy umieszczać ich obok ryb, serów pleśniowych, gdyż jajka bardzo łatwo wchłaniają wszelkie zapachy.
Kolor skorupki: zależy od rasy kury i nie ma nic wspólnego z ich wartością odżywczą. Kolor żółtka zależy od tego, czym karmiona była kura. Czy jajko jest świeże możemy poznać poprzez wrzucenie go do garnka z wodą. Gdy jajko tonie, znaczy, że jest świeże.
Potrawy z jajka. Cóż, praktycznie większa część przepisów każdej kuchni świata wymaga do przygotowania potrawy przynajmniej części jajka ( białka lub żółtka), jak nie jedno całe jajko.
Z takich typowych potraw to możemy wymienić jajko po wiedeńsku, jajka faszerowane, czy też bardzo popularne na naszych stołach jajka w majonezie ( w składzie majonezu też są jaka ) Cóż, okazuje się że nasza kuchnia toczy się jajkiem.
Nie zostaje mi nic innego jak życzyć smacznego i rozważnego spożywania jaj.
ArT
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/125