Wykonanie
Czasami człowieka dopadnie "pomroczność jasna". Tak więc jest klasyczny przepis na
łososia teriyaki. Jadzia idzie do sklepu, kupuje
rybę, wraca i marynuje
rybę w sosie. Dopiero po jakimś czasie na Jadzie spada olśnienie, że to nie ta
ryba!! Jadzia kupiła
pstrąga. I co teraz?Tragedii nie było, gdyż okazało się, że
łosoś jest najpopularniejszy, ale nie jedyny słuszny.
Ryba teriyaki, to
ryba grillowana, wcześniej zamarynowana w słodkim
sosie sojowym (
sos teriyaki). Teriyaki to technika nie konkretne danie, więc niekoniecznie musi to być
łosoś, a
pstrąg wyszedł soczysty i delikatny, tak więc, polecam eksperymentowanie i czasowe napady otumanienia :)

Składniki:ok 400g płatów z
pstrąga ze skórąmarynata:3-4 łyżki
sosu teriyakisok z jednej
limonki1 łyżeczka słodkiego sosu
chilliWykonanie:Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej filety.Marynować możemy kilka godzin lub 20 min, w każdym przypadku
ryba będzie smaczna.Patelnię grillową rozgrzewamy i kładziemy kawałki
ryby skórą do dołu.Smażymy około minuty na bardzo dużym ogniu. aż do przyrumienienia skóry.Teraz zmniejszamy ogień i przewracamy
rybę na drugą stronę. Można przykryć pokrywką i grillować jeszcze 3-4 minuty.Taką
rybę możemy podawać z
ryżem,
makaronem sojowym, lub bardziej swojsko, z ugotowanymi w mundurkach
ziemniakami (lekko grillowane) i
fasolką szparagową.Smacznego!
