Wykonanie

Pomysł wzięty od Nigelli. W jednym z programów podawała przepis na prostą i sycącą kolację. W oryginale, zamiast
kurczaka był
schab, a
mięsko pod koniec było duszone w ciderze. Ja zamieniłam
schab na
pierś z kurczaka i ominęłam cidera jako, że po prostu, w Polsce bardzo trudno go dostać. “Gnioki” użyłam gotowe, z paczki, tak jak Nigella, bo danie ma być z założenia szybkie. W sklepach pojawiły się już pokaźne opakowania tych pysznych kluseczek w bardzo przystępnych cenach. Jednak w razie problemów z ich kupnem, w ostateczności można je zastąpić naszymi kopytkami.Przepis na 2 osoby:-
pierś z kurczaka (może być jedna na 2 osoby, może być więcej)- mały kartonik
śmietany 30%-opakowanie gnocchi- 2 łyżki stołowe
musztardy-
brokuły-
sól,
pieprzDanie jest proste, wymaga jednak “skoordynowania działań”.Na
oleju smażymy
pierś z kurczaka, lekko posoloną i popieprzoną. W tym czasie należy wstawić
brokuły (ja gotowałam je na parze). Teraz przyszedł czas na wstawienie
wody na gnioki. Kiedy pierś się już usmaży, zalewamy
śmietaną, dodajemy
musztardę, solimy i
pieprzymy do smaku. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowane kluseczki i wszystko razem mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy
natką pietruszki.Smacznego!
