Wykonanie

Przepis zaczerpnięty z cocina.blox.plCiasto jest wręcz
banalne. Do masy potrzeba następujących składników:- 15 dkg roztopionego
masła- 1 i 1/4 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąki- 2
jajka- 3 łyżki
kakao- łyżeczka esencji waniliowej (taką słabiutką tutaj się dostaje, w Polsce pewnie trzeba używać esencji znacznie oszczędniej)
Masło stopić,
jajka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę,
kakao,
masło i (ewentualnie) esencję, utrzeć na gładko. Przygotować formę jak tam chcecie (ja tradycyjnie babram ją w
margarynie i
mące), wylać ciasto. Tortownica moja ma średnicę ok. 25 cm, a ciasto z tych proporcji wychodzi bardzo płaskie (odrobinę rośnie podczas pieczenia, no ale bez proszku to ile, z 5 milimetrów może, nie więcej). Piecze się 25 minut w 175 stopniach przy włączonym termoobiegu.Polewa również jest nietrudna. Potrzebne do niej są:- pół kostki
masła (12 dkg)- 3/4 szklanki
cukru pudru- 3 łyżki
kakao- 1/4 szklanki
mleka- 1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady (70%)
Masło rozpuścić z
cukrem, dorzucić
kakao i połamaną
czekoladę,
mleko też dodać, zanim masa stanie się nazbyt gorąca, i w żadnym wypadku nie dopuścić do wrzenia! Żadnych bąbelków. Gęstość masy można regulować za pomocą ilości
mleka i
czekolady w tabliczce. Do tego ciasta nie powinna byc zbyt gęsta, jako że ciasto ma być nią nasączone.Smacznego!