Wykonanie
Miał być na obiad
kurczak, tymczasem, jak się okazało, obchodzimy dzisiaj -> Międzynarodowy Dzień Pizzy . Kolejna taka okazja pojawi się dopiero za rok, więc cóż było robić? Poszły piersi w odstawkę (te kurczęce gwoli ścisłości, moje są wciąż na swoim - poczesnym - miejscu) a na stół wjechała
pita.A co
pita ma wspólnego z pizzą?Ano ma, a przynajmniej
mieć może.Trudno jest bowiem zrobić klasyczną pizzę, na klasycznym spodzie, w taki sposób, żeby miała jakąś przyzwoitą dla potrzeb diety odchudzającej liczbę kalorii. No taka właśnie jest smutna prawda.Jednak nie ma się co załamywać, bo przyroda dąży do równowagi i obok smutnej gdzieś tam plącze się zwykle i prawda wesoła. W tej konkretnej sytuacji na przykład też i brzmi ona:nawet na redukcji można sobie pozwolić na pizzę .*Jednakowoż pod warunkiem, że się ją do tego odchudzania nieco przystosuje.Spód z arabskiego
chlebka pita to dobra podstawa lekkiej, lajtowej pizzy. Gotowy, pszenny (n iestety
razowego nie udało mi się kupić, a i zrobić żadnego samodzielnie nie było kiedy), zawiera o ok. 1/5 mniej węglowodanów, o 1/3 mniej kalorii i aż o 3/4 mniej tłuszczu (!), niż ten tradycyjny. Wymiana warta grzechu? W mojej opinii zdecydowanie tak, bowiem przy dodatkowej uwadze poświęconej wierzchowi pizzy, 4 jej sztuki, z podanego przepisu, będą miały łącznie zaledwie ok. 880 kalorii, podczas gdy klasyczna pizza o tej samej wadze zawiera tych kalorii ponad 2000.I jeśli komuś choć przez chwilę przemknie przez głowę myśl, że smak zaprezentowanej pizzy nie dorównuje klasycznym wypiekom, niech najpierw spróbuje, a
potem......już nie będzie o czym gadać.;)Składniki :1 średnia
czerwona papryka1/4 łyżeczki
oreganosól,
pieprz30 g tartego niskotłuszczowego
sera mozzarella /użyłam Zottarelli light firmy Zott/15 g niskotłuszczowego tartego
żółtego sera /użyłam mieszanki
serów firmy Linessa z Lidla/2
pełnoziarniste chlebki pita /użyłam pszennych/3 łyżki niskokalorycznego
ketchupu /użyłam
ketchupu Light Tomaten Linessy/1/2 małej,
czerwonej cebuliWykonanie:
Nastaw piekarnik na funkcję grillowania i połóż
paprykę na ruszt. Opiekaj ją ok. 20-30 minut obracając w międzyczasie trzykrotnie, aż skórka z każdej strony bardzo mocno się przypiecze, popęka i będzie odstawać. Na 5-10 minut na ruszt połóż również
cebulę.Gorącą
paprykę włóż do papierowej
torebki na 15 minut. Następnie obierz ją, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.Pokrój w plasterki
cebulę.W jednym naczyniu wymieszaj
przyprawy, w drugim -
sery.Obie
pity ostrożnie przetnij w poprzek, żeby utworzyły 4 cienkie placki. Ułóż je w piekarniku na ruszcie miękką stroną do góry i opiekaj około 2-3 minuty, do przyrumienienia.Wyjmij
pity i na całej ich powierzchni rozsmaruj
ketchup. Następnie obłóż wierzchy
papryką i
przyprawami, posyp
serem i ozdób plasterkami
cebuli. Całość opiekaj ponownie, przez ok. 2-3 minuty, aż
ser się roztopi, a pizze będą gorące.Gotowe!Bardzo smacznego!Źródło - "Potęga warzyw"