ßßß
Omlet z podanych niżej składników, dodatkowo z kromką pełnoziarnistego chleba (50 g), ma ok. 400 kcal.Co możemy zrobić aby danie stało się super dietetyczne?Przyrządzając 2 porcje omleta (miło jeść go z kimś, nawet jeśli ten ktoś się nie odchudza) warto użyć 3 jajek i 1 białka. Nie wpłynie to w znaczący sposób na smak potrawy, ani jej kaloryczność, za to udział tłuszczu zwierzęcego będzie w niej sporo niższy.Składniki:2 duże jajka1 łyżka mlekasól, pieprz1/4 brokuła2 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki25 g tartego żółtego sera light /użyłam mieszanki serów z dietetycznej serii Linessa, którą to serię okresowo - cyklicznie można nabyć w sieci sklepów Lidl/
Wykonanie:Brokuła podziel na różyczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3 - 4 minuty. Odcedź. Kiedy przestygnie, dość grubo go posiekaj.Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i spryskaj olejem w sprayu.W szklanym naczyniu ubij jajka i mleko mikserem na pianę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj brokuła.Wylej masę jajeczną na patelnię tak, żeby pokryła równomiernie całą jej powierzchnię. Smaż aż masa zetnie się na brzegach, ale jej środek będzie wciąż wilgotny - ok. 3 minuty, po czym spróbuj ją kilka razy podważyć.Na połowie omleta rozłóż pomidorki, posyp je serem, następnie delikatnie złóż omlet na pół przykrywając nadzienie. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż dalsze 3 - 4 minuty aż masa jajeczna cała się zetnie, ale pozostanie miękka.Ostrożnie wyłóż omlet na półmisek. Podawaj z ciemnym pieczywem.Gotowe!
Bardzo smacznego!Źródło - "Potęga warzyw"