ßßß Cookit - przepis na ROLADA Z INDYKA Z POMIDORKAMI

ROLADA Z INDYKA Z POMIDORKAMI

nazwa

Wykonanie

Są takie przepisy, do których aż chce się wracać!
Smaczne, łatwe i w dużej mierze robią się same.
Jednym z nich jest rolada z indyka zawijana w szynkę parmeńską. Ma ona jeszcze tę zaletę, że jest bardzo wszechstronna. Podana na gorąco będzie wspaniałym daniem na obiado-kolację, na zimno może służyć jako wędlina i dodatek do sałatek. Dodatkowo, za każdym razem można użyć innego farszu.
Wielkim Waszym uznaniem cieszy się nieustająco rolada nadziewana szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami . Dzisiaj proponuję wersję a’la cordon blue, czyli z szynką i żółtym serem. Dodatkową ozdobę stanowi podpieczona gałązka pomidorków koktajlowych, która dodaje nie tylko urody ale i dużo smaku :)
Składniki: (4-6 porcji)
2 polędwiczki z indyka (lub 1 duży filet z piersi indyka)
4 plastry szynki gotowanej
4 plastry ostrego żółtego sera
8-10 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
oliwa
gałązka pomidorów koktajlowych
Wykonanie:
Polędwiczki nadkroić wzdłuż i rozłożyć jak „książkę”. Oprószyć pieprzem. (Uwaga: Nie solić, bo szynka wewnątrz i na zewnątrz doda wystarczającą ilość słonego smaku.)
Na środku ułożyć plastry szynki gotowanej i żółtego sera. Mięso ścisło złożyć/zrolować. Na desce rozłożyć plastry szynki parmeńskiej i zawinąć w nie rolady z indyka. (Tutaj ilustracja fotograficzna do podobnego przepisu.) Posmarować dookoła oliwą i ułożyć w dużym płaskim naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, obok mięsa ułożyć gałązkę pomidorów koktajlowych i piec kolejne 20 minut. (Uwaga: Jeśli zdecydujecie się piec 1 duży filet z indyka, czas pieczenia wynosi odpowiednio 30 minut i 25 minut.)
Mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut aby „doszło”.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/06/05/rolada-z-indyka-z-pomidorkami