Wykonanie
Są takie przepisy, do których aż chce się wracać!Smaczne, łatwe i w dużej mierze robią się same.Jednym z nich jest rolada z
indyka zawijana w
szynkę parmeńską. Ma ona jeszcze tę zaletę, że jest bardzo wszechstronna. Podana na gorąco będzie wspaniałym daniem na obiado-kolację, na zimno może służyć jako
wędlina i dodatek do sałatek. Dodatkowo, za każdym razem można użyć innego farszu.Wielkim Waszym uznaniem cieszy się nieustająco rolada nadziewana
szpinakiem,
fetą i
suszonymi pomidorami . Dzisiaj proponuję wersję a’la cordon blue, czyli z
szynką i
żółtym serem. Dodatkową ozdobę stanowi podpieczona gałązka
pomidorków koktajlowych, która dodaje nie tylko urody ale i dużo smaku :)Składniki: (4-6 porcji)2
polędwiczki z indyka (lub 1 duży
filet z piersi indyka)4 plastry
szynki gotowanej4 plastry
ostrego żółtego sera8-10 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
oliwagałązka
pomidorów koktajlowych
Wykonanie:
Polędwiczki nadkroić wzdłuż i rozłożyć jak „książkę”. Oprószyć
pieprzem. (Uwaga: Nie solić, bo
szynka wewnątrz i na zewnątrz
doda wystarczającą ilość słonego smaku.)Na środku ułożyć plastry
szynki gotowanej i
żółtego sera.
Mięso ścisło złożyć/zrolować. Na desce rozłożyć plastry
szynki parmeńskiej i zawinąć w nie rolady z
indyka. (Tutaj ilustracja fotograficzna do podobnego przepisu.) Posmarować dookoła
oliwą i ułożyć w dużym płaskim naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, obok
mięsa ułożyć gałązkę
pomidorów koktajlowych i piec kolejne 20 minut. (Uwaga: Jeśli zdecydujecie się piec 1 duży
filet z indyka, czas pieczenia wynosi odpowiednio 30 minut i 25 minut.)
Mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut aby „doszło”.Smacznego :)