Wykonanie
Sposobów na pieczenie
schabu jest bardzo wiele.Dzisiaj chciałabym Wam podsunąć jeszcze jeden. Podpowiedziała mi go Autorka bloga Kuchnia Literacka. (Aniu, bardzo dziękuję!)
Schab przygotowany w ten sposób jest wilgotny i ma wyjątkowo (jak na tego typu pieczeń) intensywny smak.Bezcenne jest także to, że „robi się sam”, a jego skład nie jest dla nas zagadką ;)Gorąco polecam :)Składniki:1-1,5 kg
schabu środkowego
sól1/2 łyżeczki suszonego/granulowanego
czosnku1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżka
oliwy2 duże ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzuokoło 1 czubatej łyżki rozdrobnionych
liści laurowych1/2-1 łyżeczki
chilliWykonanie:Uwaga: Autorka oryginalnego przepisu podkreśla, że bardzo ważne jest, aby nacierać
mięso przyprawami w podanej poniżej kolejności.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć kolejno:
solą, suszonym/granulowanym
czosnkiem,
sokiem z cytryny,
majerankiem,
oliwą, świeżym
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
pieprzem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, a na koniec
chilli.Tak przygotowane
mięso zawinąć bardzo szczelnie w folię aluminiową (2-3 warstwy) i włożyć do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.Rozgrzać piekarnik do 190 C, umieścić zafoliowane
mięso w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełnić gorącą
wodą, tak aby zakrywała ona pieczeń do 1/3 jej wysokości. Piec około 1 godziny. Wyjąć i pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia.Smacznego :)