ßßß
Sposobów na pieczenie schabu jest bardzo wiele.Dzisiaj chciałabym Wam podsunąć jeszcze jeden. Podpowiedziała mi go Autorka bloga Kuchnia Literacka. (Aniu, bardzo dziękuję!)Schab przygotowany w ten sposób jest wilgotny i ma wyjątkowo (jak na tego typu pieczeń) intensywny smak.Bezcenne jest także to, że „robi się sam”, a jego skład nie jest dla nas zagadką ;)Gorąco polecam :)Składniki:1-1,5 kg schabu środkowegosól1/2 łyżeczki suszonego/granulowanego czosnku1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka suszonego majeranku1 łyżka oliwy2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzuokoło 1 czubatej łyżki rozdrobnionych liści laurowych1/2-1 łyżeczki chilli
Wykonanie:Uwaga: Autorka oryginalnego przepisu podkreśla, że bardzo ważne jest, aby nacierać mięso przyprawami w podanej poniżej kolejności.Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć kolejno: solą, suszonym/granulowanym czosnkiem, sokiem z cytryny, majerankiem, oliwą, świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, a na koniec chilli.Tak przygotowane mięso zawinąć bardzo szczelnie w folię aluminiową (2-3 warstwy) i włożyć do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.Rozgrzać piekarnik do 190 C, umieścić zafoliowane mięso w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełnić gorącą wodą, tak aby zakrywała ona pieczeń do 1/3 jej wysokości. Piec około 1 godziny. Wyjąć i pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia.Smacznego :)