Wykonanie
Przepyszna, aromatyczna i bardzo
uniwersalna przyprawa.Świetnie pasuje do drobiu, ryb i pieczonych warzyw.Odpowiednio zapakowana może stanowić wspaniały prezent dla każdego Smakosza :)Gorąco polecam!Przepis wypatrzyłam na tym blogu, a oryginalnie pochodzi z książki Sigrid Verbert pt. „Smakowite prezenty – słodkie i słone przysmaki na cały rok”.Składniki:1
pomarańcza*1
cytryna*łyżka świeżego
tymiankugruba
sól morska (ja użyłam 1 szklankę)*Uwaga: Najlepiej jest używać
cytryn i
pomarańczy nie pryskanych pestycydami .Wykonanie:
Pomarańczę i
cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o malutkich oczkach.Świeży
tymianek drobno posiekać, połączyć ze skórkami,
solą i dokładnie wymieszać.Mieszankę przesypać na papier do pieczenia i suszyć 24h w ciepłym miejscu.****Uwaga: Ja dla przyspieszenie procesu, suszyłam
przyprawę w piekarniku (termoobieg, temperatura 40 stopni, około 60 minut).Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Uwaga: Ja do tej
pory wykorzystałam tę
przyprawę do pieczonego
kurczaka oraz pieczonej
włoszczyzny (jako dodatkowy składnik). Oba dania wyszły bardzo smaczne :)Smacznego!