ßßß Cookit - przepis na SÓL CYTRUSOWA

SÓL CYTRUSOWA

nazwa

Wykonanie

Przepyszna, aromatyczna i bardzo uniwersalna przyprawa.
Świetnie pasuje do drobiu, ryb i pieczonych warzyw.
Odpowiednio zapakowana może stanowić wspaniały prezent dla każdego Smakosza :)
Gorąco polecam!
Przepis wypatrzyłam na tym blogu, a oryginalnie pochodzi z książki Sigrid Verbert pt. „Smakowite prezenty – słodkie i słone przysmaki na cały rok”.
Składniki:
1 pomarańcza*
1 cytryna*
łyżka świeżego tymianku
gruba sól morska (ja użyłam 1 szklankę)
*Uwaga: Najlepiej jest używać cytryn i pomarańczy nie pryskanych pestycydami .
Wykonanie:
Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o malutkich oczkach.
Świeży tymianek drobno posiekać, połączyć ze skórkami, solą i dokładnie wymieszać.
Mieszankę przesypać na papier do pieczenia i suszyć 24h w ciepłym miejscu.**
**Uwaga: Ja dla przyspieszenie procesu, suszyłam przyprawę w piekarniku (termoobieg, temperatura 40 stopni, około 60 minut).
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga: Ja do tej pory wykorzystałam tę przyprawę do pieczonego kurczaka oraz pieczonej włoszczyzny (jako dodatkowy składnik). Oba dania wyszły bardzo smaczne :)
Smacznego!
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/01/25/sol-cytrusowa