ßßß Cookit - przepis na Sól cytrusowa

Sól cytrusowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna inspiracja z warsztatów z Anną Marią - sól smakowa cytrusowa. Sama w pięknym słoiczku stanowi doskonałą ozdobę kuchni. Wykorzystana jako dodatek do krakersów czy ryby - fantastycznie uatrakcyjnia ich smak.
Składniki:
1 szkl. soli morskiej gruboziarnistej
otarta skórka z 1 pomarańczy lub 2 cytryn
Sposób przygotowania:
Sól wymieszaj ze startą skórką z cytrusów. Rozsyp ją równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 st. Piecz około 1 h - co kilkanaście minut przemieszaj. Gdy skórka będzie wysuszona, wyjmij z piekarnika i wystudź. Możesz zmielić na drobną sól lub po prostu przesypać do słoika lub młynka.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/01/sol-cytrusowa.html