ßßß
Bardzo smaczne i łatwe danie obiadowe.Idealne na jesienno-zimową porę.Polecam wszystkim wielbicielom mięs z „owocową nutką” :)Przepis przysłała mi Czytelniczka LS.Małgosiu, bardzo dziękuję :)Składniki: (5-6 porcji)700-800g udźca z indyka (Autorka poleca mięso od razu pokrojone w paseczki; u mnie pokrojone w kostkę)1 duża biała cebula (może też być biała część pora), ok 200ggarść suszonych borowików i podgrzybków, 30-40ggarść suszonej żurawiny, ok. 70ggarść suszonych jabłek, 50-60goliwasólpieprz
Wykonanie:Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem tak, aby woda je tylko przykryła. Odstawić na 10-15 minut.Żurawinę wsypać do kubka, kilkakrotnie sparzyć wrzątkiem, żeby pozbyć się tego, w czym jest konserwowana. (Jeśli uda się kupić żurawinę bez konserwantów, to zabieg ten jest niepotrzebny, wystarczy opłukać.)Mięso umyć, osuszyć i pokroić. Rozgrzać dużą patelnię z oliwą. Obsmażyć mięso, aż straci różowy kolor.Cebulę pokroić w pół-talarki, dodać do mięsa, wymieszać. Posolić, popieprzyć.Dodać uprzednio namoczone grzyby wraz z wodą. Nie mieszać. Chwilę dusić podprzykryciem. Posypać potrawę żurawiną, dusić kolejne kilka minut.Na końcu rozsypać na wierzchu potrawy suszone jabłka. (Można dodać szczyptę cynamonu, jak ktoś lubi.)
Dusić aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby podlewając rosołem, albo gorącą wodą, lekko od czasu do czasu mieszając, w sumie ok. 40 minut. Powstały sos powinien być gęsty, dosyć ciemny (z powodu grzybów).Na końcu doprawić solą i pieprzem.Uwaga:Autorka najchętniej podaje to danie z pęczakiem kujawskim ugotowanym na sypko albo sufletem z kaszy gryczanej i ulubioną sałatką/surówką.Smacznego :)