ßßß
Wspaniała przekąska! Idealna na lunch, ale także na leniwe, weekendowe śniadanie.Sprawdzi się doskonale jako małe „co nie co” na spotkaniu w gronie znajomych, bowiem camembert zapieczony w drewnianym pudełeczku to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oka :)Inspiracją był przepis i zdjęcia z magazynu Kuchnia (09/2012).Składniki: (dla 2-4 osób)1 serek camembert (250 g) w drewnianym okrągłym pudełeczku2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów + 2 łyżki oliwy z zalewy1 łyżka suszonej żurawinyparę gałązek świeżego tymiankudodatkowo:ocet/sos balsamicznymieszane zielone sałaty skropione octem i oliwąpapier do pieczenia
P rzed pieczeniem…Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Serek wyjąć z pudełka, ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia i wsunąć z powrotem do pudełka. Na ser nałożyć posiekane pomidory wymieszane z żurawiną. Przykryć gałązkami tymianku i polać oliwą z zalewy. Papier delikatnie związać bawełnianą nitką, tak aby utworzył się „tobołek”.Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.Gotowy, gorący ser nakładać łyżką i podawać z mieszanką sałat. Każdą porcję skropić octem/sosem balsamicznym.Smacznego :)
i po pieczeniu :)Polecam także słodsze wersje zapiekanego Camembert’a :) z czosnkiem i sosem musztardowym
oraz z gruszkami balsamico