Wykonanie

Wspaniała przekąska! Idealna na lunch, ale także na leniwe, weekendowe śniadanie.Sprawdzi się doskonale jako małe „co nie co” na spotkaniu w gronie znajomych, bowiem
camembert zapieczony w drewnianym pudełeczku to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oka :)Inspiracją był przepis i zdjęcia z magazynu Kuchnia (09/2012).Składniki: (dla 2-4 osób)1
serek camembert (250 g) w drewnianym okrągłym pudełeczku2 łyżki posiekanych
suszonych pomidorów + 2 łyżki
oliwy z zalewy1 łyżka
suszonej żurawinyparę gałązek świeżego
tymiankudodatkowo:ocet/sos balsamicznymieszane
zielone sałaty skropione
octem i
oliwąpapier do pieczenia

P rzed pieczeniem…Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Serek wyjąć z pudełka, ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia i wsunąć z powrotem do pudełka. Na
ser nałożyć posiekane
pomidory wymieszane z
żurawiną. Przykryć gałązkami
tymianku i polać
oliwą z zalewy. Papier delikatnie związać bawełnianą nitką, tak aby utworzył się „tobołek”.Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.Gotowy, gorący
ser nakładać łyżką i podawać z mieszanką
sałat. Każdą porcję skropić octem/sosem balsamicznym.Smacznego :)

i po pieczeniu :)Polecam także słodsze wersje zapiekanego Camembert’a :) z
czosnkiem i
sosem musztardowym
oraz z
gruszkami balsamico