ßßß Cookit - przepis na CAMEMBERT ZAPIEKANY Z POMIDORAMI

CAMEMBERT ZAPIEKANY Z POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Wspaniała przekąska! Idealna na lunch, ale także na leniwe, weekendowe śniadanie.
Sprawdzi się doskonale jako małe „co nie co” na spotkaniu w gronie znajomych, bowiem camembert zapieczony w drewnianym pudełeczku to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oka :)
Inspiracją był przepis i zdjęcia z magazynu Kuchnia (09/2012).
Składniki: (dla 2-4 osób)
1 serek camembert (250 g) w drewnianym okrągłym pudełeczku
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów + 2 łyżki oliwy z zalewy
1 łyżka suszonej żurawiny
parę gałązek świeżego tymianku
dodatkowo:
ocet/sos balsamiczny
mieszane zielone sałaty skropione octem i oliwą
papier do pieczenia
P rzed pieczeniem…
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Serek wyjąć z pudełka, ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia i wsunąć z powrotem do pudełka. Na ser nałożyć posiekane pomidory wymieszane z żurawiną. Przykryć gałązkami tymianku i polać oliwą z zalewy. Papier delikatnie związać bawełnianą nitką, tak aby utworzył się „tobołek”.
Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.
Gotowy, gorący ser nakładać łyżką i podawać z mieszanką sałat. Każdą porcję skropić octem/sosem balsamicznym.
Smacznego :)
i po pieczeniu :)
Polecam także słodsze wersje zapiekanego Camembert’a :) z czosnkiem i sosem musztardowym
oraz z gruszkami balsamico
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/10/05/camembert-zapiekany-z-pomidorami