Wykonanie

Zachęcona wspaniałymi pieczonymi
pomidorami, postanowiłam podobną metodę zastosować do przygotowania
moreli.Z przyjemnością odnotowuję kolejny sukces :)
Morele pieką się same, a gotowe, dosłodzone do smaku
syropem z agawy można wykorzystać przynajmniej na kilka sposobów:– z twarożkiem/jogurtem (podobnie jak tutaj)– zmiksowane lub pokrojone jako składnik owsianki– zmiksowane lub rozgniecione widelcem jako nadzienie do naleśników, gofrów albo dodatek do racuszków (takich jak te gryczane,
makowe, z
mąki pełnoziarnistej albo
drożdżowe)– dodatek do ciasta
czekoladowego (np. tego lub tego)Składniki:około 1/2 kg
moreli (dojrzałe, ale nadal jędrne)około 1/2 szklanki niesłodzonego
soku jabłkowego (lub z
pomarańczy)1 łyżka posiekanej werbeny cytrynowej lub
melisy1 łyżka bardzo delikatnej
oliwy – do nasmarowania formy i skropienia
owocówsyrop z agawy – ilość według własnego smaku

Wykonanie:Duże płaskie naczynie żaroodporne posmarować cieniutko
oliwą i posypać posiekaną werbeną
cytrynową (lub
melisą).
Morele przekrawać na połówki, wyjmować pestki i układać w naczyniu przecięciem do dołu.Całość zalać
sokiem jabłkowym tak aby utworzyła się 2-3 mm warstwa.Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 60-75 minut w 120 stopniach.Upieczone i ochłodzone
morele przełożyć do słoja. Sok z pieczenia doprawić do smaku
syropem z agawy i zalać nim
owoce w słoju. Przechowywać w lodówce do 3 dni.Uwaga:
Morele są dość kwaśne po upieczeniu. Ja zalałam je lekko dosłodzonym
sokiem, a każdy z domowników doprawiał sobie
owoce syropem z agawy indywidualnie w zależności od własnych preferencji i rodzaju deseru.Smacznego :)