Wykonanie
Moja ulubiona marynata do
mięs z grilla ma od wczoraj groźnego rywala :)Jest nim pasta
ziołowa z „ekscentrycznym” dodatkiem w postaci zmielonych liści
herbaty earl grey, które nadają całej marynacie zaskakującą nutę
smakową.Baaardzo polecam :)Przepis pochodzi z książki „Wielka Księga Grillowania”, autor Jamie Purviance.Składniki:około 1 kg cienkiej
polędwicy wołowej lub 4-5 dużych
steków z
polędwicy, o grubości około 4 cmMARYNATA HERBACIANA2 łyżeczki listków
herbaty earl grey1 łyżeczka ziarenek
pieprzu1 łyżeczka
suszonego estragonu1 łyżeczka gruboziarnistej
soli1/2 łyżeczki suszonego
tymianku3 łyżki
oliwyWykonanie:
Zioła,
sól i listki
herbaty zmielić w młynku (lub utrzeć w moździerzu). Proszek wymieszać z
oliwą, aż powstanie jednolita, ciemna pasta.
Polędwicę wołową lub
steki natrzeć pastą
przyprawową na około 20-30 minut przed pieczeniem.
Mięso grillować w średniej temperaturze (175-230 C).Czas grillowanie
polędwicy w całości wynosi 15-20 minut, w zależności od grubości oraz pożądanego stopnia wypieczenia. W czasie grillowania,
mięso należy kilkukrotnie obrócić. Na koniec warto pozostawić
mięso na 5-10 minut w cieple aby doszło.Czas grillowania
steków wynosi około 6-10 minut, w zależności od pożądanego stopnia wypieczenia. W czasie grillowania
steki z
polędwicy obracamy tylko jeden raz. Na koniec warto pozostawić
steki na około 3 min w cieple aby doszły.Uwaga: Podane czasy grillowania proszę traktować orientacyjnie. Wszystko zależy od wielkości kawałków
mięsa, rodzaju grilla, temperatury oraz osobistych preferencji co do stopnia wysmażenia
mięsa… Zbyt dużo zmiennych aby można było dokładnie podać „czas idealny” ;)Smacznego :)